Over dit recept...
Cake of flan, of cake én flan?
Het kan gewoon allebei!
Dat bewijst dit heerlijke recept.
Een van mijn favoriete desserts ooit en overal een eye catcher. De combinatie van beide structuren in 1 vind ik reuze interessant. Het fluweelzachte van de flan ten opzichte van het smeuïge van de cake is heel bijzonder. En het mooie is dat je ze beide tegelijk maakt en niet apart.
De cake flan gaart door de au bain marie methode. Omdat je er ook direct het cake beslag bij doet wordt de cake gaar gestoomd en krijg je net weer een andere structuur dan bij een gewone cake. Het magische is dat je als eerste het cake beslag in de vorm giet, en daarna dat van de flan. Maar het cake beslag drijft direct naar boven. Echt heel cool.
Conclusie, ik kan het proberen uit te leggen maar eigenlijk moet je dit gewoon proeven!
Tijd om te smullen... Aan de slag!
Ingrediënten
Voor cake beslag
- 3 eieren
- 270 gram suiker
- 180 ml zonnebloemolie
- 90 gram cacao poeder
- 240 gram bloem
- 240 ml warme melk
- Een mespunt zout
- 1 zakje bakpoeder
Voor de Flan
- 200 gram suiker
- 5 eieren
- 1 blik gecondenseerde melk (397ml)
- 1 blik melk (leeg blik gecondenseerde melk als maatbeker gebruiken)
- 1 theelepel vanille extract
- 2 eetlepels cacaopoeder
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden onder warmte.
- Je maakt als eerste het cake beslag...In een grote kom meng je de eieren, de suiker, de olie, de cacao, en het zout. Klop dit met een garde of in een keukenmachine.
- Voeg dan de warme melk toen en klop voorzichtig tot het volledig met het beslag gemengd is.
- Doe er in delen de bloem bij en klop steeds tussendoor.
- Als laatste voeg je het bakpoeder toe. Meng opnieuw grondig.
- En dan het flan beslag deel...Zet een steelpannetje op het vuur en smelt de suiker met een scheutje water tot een goudkleurige karamel. Blijf erbij staan want de suiker verbrandt snel.
- Schenk de karamel in een ronde bakvorm van ongeveer 24cm en draai de vorm steeds totdat de hele bodem voorzien is van een laagje karamel. Trek wel ovenwanten aan want de bakvorm is erg heet. Zet apart.
- Meng de gecondenseerde melk samen met de melk en de eieren in een kom. Doe er als laatste de vanille extract en de cacaopoeder bij en mix opnieuw.
- Schenk dan het chocolade cakebeslag in de bakvorm.
- Giet hier het flan beslag overheen. Je zult zien dat de vloeistof direct naar de bodem verdwijnt en het cake beslag naar boven drijft.
- Dek de bakvorm af met aluminium folie en zet de bakvorm in een grote braadslede met kokend water. Het water moet tot ongeveer de helft (in hoogte) van de bakvorm komen.
- Gaar de cake flan au bain marie in ongeveer 1,5 uur in de oven.
- Haal de bakvorm uit de braadslede en laat 30 minuten afkoelen.
Zet de cake flan in de bakvorm minimaal 3 uur in de koelkast. Draai vlak voor gebruik de flan cake om in een diepe schaal en....
Smullen maar!!!!
Reactie plaatsen
Reacties