Aardappel Gratin met Gerookte Zalm

Gepubliceerd op 21 maart 2022 om 07:00

Over dit recept...

Carbs, carbs, carbs. Why are they so good!
Je maakt me serieus gelukkig met een romige aardappel gratin met heeeel veel kaas.
Heerlijk, maar natuurlijk niet zo gezond.

Dus besloot ik de helft van de aardappels voor dit recept te vervangen door zoete aardappel. Bleek een geweldig idee te zijn, want wat is deze gratin lekker geworden. Vooral met de toevoeging van de gerookte zalm. Romig, licht zoet, cheesy en hartig tegelijk.

Want de kaas laten we natuurlijk voor geen goud achterwege!

Ben je klaar voor het recept?

 

Ingrediënten

Voor ongeveer 4-6 personen

  • 2 medium zoete aardappels
  • 6 medium vastkokende aardappels
  • 400 gram gerookte zalm snippers
  • 500 ml (plantaardige) room
  • 200 ml crème fraîche 
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1/2 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 1/2 theelepel gedroogde dille
  • Een snufje cayennepeper
  • 150 gram geraspte mozzarella

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden hete luchtstand.
  2. Was en schil de aardappels. Snijd ze in dunne plakjes. 
  3. Zet de zalm vast klaar en snipper deze als dit nog niet gebeurd is.
  4. In een schenkkan meng je de room met de crème fraîche. Voeg er ook het zout en alle andere kruiden aan toe. Goed roeren.
  5. Pak er een grote ovenschaal naar wens bij en leg een laagje aardappelschijfjes op de bodem. Je kunt dit gemengd doen met de de gewone en zoete aardappel.
  6. Strooi er dan wat snippers van de zalm overheen en dan weer een laagje aardappel, en zalm etc. Herhaal dit tot de ovenschaal vol genoeg is.
  7. Schenk er dan het room mengsel gelijkmatig overheen en laat het tussen de lagen door naar beneden in de ovenschaal lopen.
  8. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en vouw de randen goed dicht. Zet de ovenschaal in de oven en stoom de aardappels in 30-45 minuten gaar.
  9. Verwijder dan de folie en strooi er de geraspte mozzarella overheen.
  10. Zet de oven dan op 180 graden grill stand en zet de ovenschaal terug in de oven. Laat deze staan tot de kaas gesmolten is en mooi goudbruin kleurt. 

 

Zet de gratin even 15 minuten apart om te rusten en serveer dan bijvoorbeeld met een frisse salade, of gestoomde broccoli.

 

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.