Octopus Stoofje

Gepubliceerd op 18 oktober 2019 om 12:48

Over dit recept...


In de Kaapverdiaanse keuken kennen we een verscheidenheid aan oude traditionele recepten, maar tegenwoordig zijn er ook een hoop moderne gerechten die er net zo bij horen. Vaak beïnvloed door de Portugese keuken. Daar is deze octopus stoof er 1 van. Het is eigenlijk iets van de laatste decennia maar is niet meer weg te denken. 

Thuis zijn we er gek op en we eten er dan stokbrood en salade bij, maar het kan natuurlijk ook prima met rijst. 

Ik maak eigenlijk altijd gebruik van de voor gestoomde en gesneden octopus. Deze kun je bij de wat uitgebreidere viswinkels of groothandels kopen. Je vindt deze in het vriesvak.

Hieronder laat ik jullie zien wat je nodig hebt. voor dit heerlijke stoofje


Ingrediënten

Voor ongeveer 6-8 personen

  • 1 kg voor gestoomde octopus gesneden (ontdooid)
  • 500 gram vastkokende aardappels in blokjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 rode paprika in reepjes
  • 450 gram tomatensaus 
  • 100 ml witte droge wijn (optioneel) 
  • 6 teentjes knoflook geperst
  • Handjevol fijngesneden peterselie 
  • 2 tbsp olijfolie 
  • 3 laurierblaadjes gedroogd
  • Zout naar wens
  • 1/4 tsp chiliflakes (optioneel)

 

Bereidingswijze

 

  1. Snijd als eerste alle ingrediënten en zet deze klaar voor gebruik.
  2. In een grote hapjespan verwarm je de olijfolie. Doe hier de gesnipperde ui, de geperste knoflook, de paprikareepjes, en de laurierblaadjes bij en fruit alles een paar minuten op medium hoog vuur.
  3. Doe er de octopus bij en wat zout, roerbak ongeveer 5 minuten. Dek de pan af en laat nog 5 minuten pruttelen.
  4. Voeg vervolgens de tomatensaus toe, de witte wijn, en de chiliflakes. Roer alles goed en breng zonder deksel op zacht vuur aan de kook zodat de alcohol van de wijn kan verdampen.
  5. Voeg dan ook de aardappelblokjes toe en laat nog even onafgedekt pruttelen tot de aardappel gaar is en de stoof wat indikt.
  6. Als laatste voeg je de fijngesneden peterselie toe en verwijder je de laurierblaadjes. Roer alles nog eens goed om en proef of de smaak in balans is. Stel eventueel nog wat bij.
  7. Dek de pan weer af en laat het stoofje ongeveer een minuut of 10 rusten.
  8. Snijd intussen de stokbrood en wat partjes citroen. Bereid ook je salade of wat rijst.

 

En klaar!

Serveer de octopus stoof mooi met de bijgerechten en geniet!!!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.