Over dit recept...
Ben je net als ik ook dol op de traditionele lasagna en eet je het graag zo vaak mogelijk? Nou, dan hebben we wat met elkaar gemeen. Alleen zitten er zoveel koolhydraten in een traditionele lasagna dat het verstandiger is om het bij een enkele keer te houden. Jammer!!!
Tenzij je deze gezondere versie probeert met heel veel groente, gehakt en een stuk minder koolhydraten. Kijk dat klinkt al beter toch?
Aan de slag, dit is wat je ervoor nodig hebt…
Ingrediënten
Voor ongeveer 4 personen
- 500 gram mager rundergehakt
- 1 kleine sjalot gesnipperd
- ½ rode paprika in kleine blokjes
- 250 gram gesneden champignons
- 350 gram pompoen bladen
- 2 courgettes in schijfjes of linten
- 150 gram geraspte mozzarella
- 120 ml tomatensaus
- 120 ml plantaardige kookroom
- 3 teentjes knoflook geperst
- Scheutje olijfolie
- Zout naar wens
- Snufje cayennepeper
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200°C, hete lucht stand.
- Maak de groenten schoon en snij alles voor. De pompoenbladen kun je al voorgesneden in de supermarkt vinden.
- In een hapjespan verwarm je een scheutje olijfolie. Voeg hier de gesnipperde sjalot en de paprika aan toe en fruit deze wat glazig. Voeg dan het gehakt, de knoflook, het zout, en de snuf cayennepeper toe en bak al roerend.
- Voeg ook de gesneden champignons toe en bak deze kort mee.
- Wanneer het gehakt goed gebakken is en het kookvocht vrijwel opgedroogd is voeg je de tomatensaus en de plantaardige room toe. stel de smaak eventueel wat bij. Meng dit goed en laat het even pruttelen op zacht vuur met het deksel op de pan.
- In de tussentijd pak je er vast een ovenschaal bij en vet je de binnenkant in met een klein beetje olijfolie.
- Wanneer het gehaktmengsel klaar is bedek je de bodem van de ovenschaal als eerst met een laagje gehakt, opgevolgd door wat geraspte mozzarella.
- Maak nu een laag van de pompoen bladen en hier bovenop een laagje van de courgetteplakjes, en dan weer een laagje gehakt en mozzarella.
- Herhaal deze stappen tot alles op is (bahalve de mozzarella, houd hier wat van apart) en eindig met een toplaag van de courgetteplakjes.
- Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet ongeveer 25-30 minuten in de oven.
- Controleer hierna of de groenten gaar zijn. Dit doe je met een satéprikker.
- Draai de temperatuur terug naar 180°C en verander de ovenstand naar de grill functie.
- Als de groenten gaar zijn strooi je het laatste beetje geraspte mozzarella over de courgetteplakjes en zet je het weer terug in de oven tot de mozzarella mooi gesmolten is en hier en daar goudbruin kleurt. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten. Maar blijf er wel bij want het kan snel gaan.
Je ‘gezonde’ lasagna is nu dan eindelijk klaar! Serveer het eventueel met een frisse salade.
En...geniet er even extra van.
Reactie plaatsen
Reacties
Heerlijk gezond lasagne recept!
Bedankt! Het is inderdaad een gezondere variant maar o zo lekker! :)