Bacalhau à Lagareiro

Gepubliceerd op 27 augustus 2019 om 12:25

Over dit recept...

Dat ik mij bij het koken veel laat beïnvloeden door de Portugese keuken is inmiddels duidelijk. Wat me hierin het meeste trekt is de eenvoud van de gerechten. Het gebruik van basisingrediënten waarmee ze de lekkerste dingen maken. Maar ook het rustieke spreekt me aan. Daarnaast heb ik deze liefde ook van huis uit meegekregen. 

Neem bijvoorbeeld deze Bacalhau à Lagareiro, een heel basic gerecht maar met de beste ingrediënten bereidt. Er zijn vele varianten op dit gerecht en ik heb hierbij gekozen voor de variant die ik zelf het lekkerst vind.  

 

Ingrediënten

 • 600 gram geweekte bacalhau (stokvis)

 • 6 teentjes knoflook geperst

 • 1 ½ cup olijfolie (van goede kwaliteit)

 • 1 grote ui in halve maantjes

 • 1 grote rode/oranje paprika in reepjes

 • 2 hele knoflookbollen

 • Zout en peper naar wens

 • Een paar takjes peterselie

 

Bijgerecht: Batatas a murro

 • 8 medium aardappelen (iets kruimig)

 

Bereidingswijze

We starten met de geweekte bacalhau. Het is essentieel dat je ongeveer twee dagen van te voren al start met weken. Bacalhau is een gezouten vis die je niet direct kunt eten zonder te weken. Het weken houdt in dat je de bacalhau in een grote pan met water legt (kopje onder) en dit water zo’n 2 à 3 keer per dag ververst. Je kunt steeds een beetje proeven van de vis om te kijken of het nog te zout is. Als dit eenmaal gebeurd is kun je beginnen met de bereiding van het gerecht.

 

 1. Snij de ui in halve maantjes en maak hiermee een bedje voor de bacalhau.

 2. Snij de bacalhau in kleine porties. Ik heb eenpansporties gemaakt en daar heb ik 3 stukjes in gelegd. Maar je kunt ze natuurlijk ook allemaal in 1 grote ovenschaal leggen en samen bereiden. Leg de bacalhau op de gesneden ui.

 3. Neem de olijfolie en pers hier de knoflookteentjes in en voeg wat zout en peper toe. Giet dit over de bacalhau. De bacalhau mag flink onder de olijfolie staan. Dat is het kenmerkende van dit gerecht. Zet de bacalhau even apart en laat de olijfolie goed intrekken.

 4. Snij de knoflookbollen over de breedte door midden en leg deze er bij in de ovenschaal.

 5. Verwarm de oven voor op 200°C hete lucht stand.

 6. Wanneer de oven warm genoeg is bedek je de bacalhau met aluminiumfolie en stoom je het in ongeveer 25 minuten gaar in de oven.

 7. In de tussentijd was je de aardappelen goed en kook je ze met schil gaar. Ook snij je de paprika in dunne reepjes. Nu komt het leuke gedeelte…

  Je pakt steeds 1 aardappel (gaar) en je geeft er met een pollepel of een ander bol voorwerp een goede klap op zodat de aardappel een beetje platter wordt en hier en daar uit z’n velletje scheurt.

 8. Neem de ovenschaal (of meerdere schaaltjes) uit de oven en verwijder de aluminiumfolie. Je ziet dat de bacalhau gaar is maar nog wat bleekjes ziet. Leg de aardappeltjes erbij in de schaal en rol ze even goed door de olijfolie. Voeg ook de paprikareepjes toe, deze verspreidt je over de ruimte die je hebt.

 9. Zet de oven nu op grill stand en plaats de ovenschaal weer terug in de oven onder de grill. Blijf in de buurt van de oven en kijk steeds wat de status is. Wanneer de bacalhau en de aardappelen een mooie kleur hebben en wat krokant zijn hier en daar haal je de ovenschaal weer uit de oven.

 10. Strooi hier wat gesneden verse peterselie overheen en serveer met een lekkere salade of groenten naar wens.

   

  Eet smakelijk!  

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.