Gevulde Zoete Aardappel (vegetarisch)

Gepubliceerd op 21 augustus 2019 om 08:16

Over dit recept...

De zoete aardappel vormt toch wel een rode draad door mijn keukentje. Ik heb het altijd in huis en maak er van alles mee. Ondanks dat de zoete aardappel pas sinds enkele jaren z’n intrede heeft gedaan in de westerse eetcultuur, is het in de Kaapverdische cultuur (waar mijn roots liggen) al sinds jaar en dag een standaard ingrediënt voor veel gerechten. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is de zoete aardappel geen familie van de ‘gewone’ aardappel. Het behoort tot de groentesoorten.

Dat gezegd hebbende is het tijd voor het recept! Als vegetariër kunt je dit op zichzelf eten omdat het goed vult, maar ook als je dit niet bent smaakt het heerlijk bij een stukje vlees of vis.

 

Ingrediënten

  • 4 grote zoete aardappelen

  • Scheutje olijfolie

  • Gemengde sla (naar wens)

  • Sperzieboontjes

  • 420 gram kikkererwten

  • 1 theelepel komijnpoeder

  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • ½ tsp zout
  • Snufje cayennepeper


Voor de dressing

  • 1 tbsp water
  • 1 tbsp citroensap
  • 1tbs honing
  • 2 tbsp tahini
  • Snufje zout/peper

 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200°C hete lucht stand.

  1. Was de zoete aardappelen goed en snijdt ze in de lengte door midden.
  2. Neem een bakplaat en leg er bakpapier op. Besprenkel dit met wat olijfolie en eventueel wat zout. Leg de zoete aardappel met de gesneden zijde naar beneden (bolle kant met schil naar boven).
  3. Bak de zoete aardappelen in ongeveer 30 minuten gaar of tot dat je er met een prikker makkelijk doorheen kunt.
  4. Bak in de tussentijd de kikkererwten op hoog vuur met een eetlepel olijfolie, de kruiden, en het zout tot dat je ze hoort ‘poppen’.
  5. Stoom de sperzieboontjes beetgaar, breng ze op smaak met een snufje zout.
  6. Om de dressing te maken meng je alle genoemde ingrediënten in een kommetje. Proef en stel de smaak eventueel wat bij.
  7. Zijn de zoete aardappelen al klaar? Haal ze dan uit de oven en woel de oppervlakte een beetje los met een vork.
  8. Maak een klein kuiltje in het midden en leg hier je sla in, en hier bovenop wat sperzieboontjes. Dan de gekruide kikkererwten. Dit hoeft niet heel netjes te zijn, het is juist leuk als er omheen ook wat ligt.
  9. Als laatste druppel je de dressing er overheen, en klaar….

 

Eet smakelijk!  

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.