Over dit recept...
Een van de keukens waar ik gek op ben is de Portugese. En dan met name de gerechten met ‘Bacalhau’ of in Nederlands ‘Stokvis’ genoemd.
Wanneer het richting zomer gaat vind ik Bacalhau à Brás een lekker licht maar toch vullend gerecht. Bacalhau kun je op veel verschillende manieren bereiden. Maar vooral de combinatie met (echte) olijfolie en aardappel is bijna magisch.
Zo maak je het….
Ingrediënten
- 600 gram vooraf geweekte Bacalhau
- 1 kilo aardappels
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 6 eieren
- 2 dl goede olijfolie
- Bosje peterselie fijngesneden
- Zout en peper
- Zwarte olijven
Bereidingswijze
- Week de Bacalhau twee dagen van te voren. Doe de vis in een diepe pan en vul deze met water tot de vis volledig onder water staat. Gedurende twee dagen lang ververs je het water steeds 2x per dag. Bacalhau is sterk gezouten en door het weken ervan zorg je ervoor dat het overtollige zout uit de vis trekt.
- Kook de Bacalhau dan ongeveer 5 minuten en verwijder alle graatjes en huid. Doe de vis vervolgens in een theedoek en wrijf de vis fijn (soort van pluizen).
- In een keukenmachine rasp je de aardappelen op grove stand tot dunne reepjes. Bak de geraspte aardappel in plantaardige olie en laat uitlekken op keukenpapier. Zet apart.
- Snij de knoflook fijn en de uien in halve ringen. Fruit deze in de olijfolie en haal deze vervolgens uit de pan. Zet ook dit apart.
- Voeg nu de Bacalhau toe in de pan en bak deze een beetje droog/los. Proef of de vis voldoende gezouten is en voeg eventueel wat zout en peper toe.
- Klop in een aparte kom de eieren los en kruid met wat zout en peper. Voeg de eieren beetje bij beetje aan de Bacalhau toe en roerbak beiden tot de eieren gestold zijn. Het is wel de bedoeling dat het luchtig blijft.
- Voeg de aardappel, gefruite uien/ knoflook, en de fijngesneden peterselie ook hieraan toe en meng alles nogmaals.
- Schep alles over op een mooie schaal en decoreer met de zwarte olijven en eventueel een gekookt eitje.
Tip: serveer er een frisse salade bij
Eet smakelijk!!!
Reactie plaatsen
Reacties