Kip & Rijst Upside down Bowl

Gepubliceerd op 29 oktober 2025 om 11:30

Over dit recept...

Deze bowl of comfort heb je nodig!
Kip en rijst zijn al eeuwen een match made in heaven. Voeg daar wat groenten en een eitje aan toe en deze maaltijd is compleet.

Nu kun je dit natuurlijk ook gewoon uit de losse hand opscheppen, maar hoe leuk ziet het er uit als je het in een upside down bowl doet?

Easy peasy, lekker, boordevol groenten.....en ook belangrijk, zo klaar!

Wij zijn thuis best grote eters, maar dit recept is ruim voldoende voor 4 personen.

Aan de slag!

 

Ingrediënten

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 gram kipfiletreepjes
  • 1,5 theelepel zout
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 0.5 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1 mespunt cayennepeper
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • Olijfolie
  • 1 chorizo (of ander type worst)
  • 8 witte champignons (in plakjes)
  • 1 grote wortel in fijne reepjes gesneden (julienne) 
  • 1 blikje babymais (in de lengte doormidden snijden)
  • 2 kropjes baby paksoi (grof gesneden)
  • 4 eetlepels soyasaus
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels azijn
  • 2 eetlepels maïzena (opgelost in 2 eetlepels water)
  • 400 ml kippenbouillon (400 ml water met 1 kipbouillonblokje)
  • Rijst
  • 4-6 eieren

 

Bereidingswijze

  1. Kruid de kipfiletreepjes met het zout, de kruiden, en een scheutje olijfolie. Meng goed en laat even staan.
  2. Bereid in de tussentijd alle andere ingrediënten voor. Snijd de chorizo in halve maantjes, en was en snijd de groenten vast.
  3. In een grote hapjespan verwarm je een scheutje olijfolie en voeg dan de kipfiletreepjes toe. Bak die goudbruin en schep over naar een kommetje.
  4. In het kookvocht van de kip bak je de chorizo gaar en mooi rood.
  5. Voeg er dan ook de gesneden champignons, de wortelreepjes, en babymais aan toe en roerbak een minuut of 3 op hoog vuur.
  6. Schep er dan de gebakken kipfiletreepjes weer bij en roer goed om.
  7. Meng de sojasaus, de ketjap, en de azijn met elkaar en voeg toe in de pan. opnieuw goed mengen. Hier mag nu ook de baby paksoi bij.
  8. Schenk er de kippenbouillon overheen en laat ongeveer 10 minuten pruttelen.
  9. Voeg dan al roerend de opgeloste maïzena toe en roer tot de saus wat indikt en als een soort glaze om de kip blijft hangen.
  10. De kiproerbak is klaar. dek de pan af en laat het even rusten.
    1. Kook een hoeveelheid rijst naar wens volgens de instructies op de verpakking gaar. Het lekkerste is om een witte plakrijst te nemen, maar dat is een persoonlijke keuze.
  11. Bak ook vast de spiegeleitjes en leg deze apart op een bord met een velletje keukenpapier om het overtollige vet te absorberen.
  12. Nu is het tijd om de bowl op te bouwen.
  13. Neem een diep eenpersoonskommetje en vet deze een klein beetje in met wat olijfolie.
  14. Leg een spiegeleitje met het eigeel naar beneden in het kommetje.
  15. Schep dan tot ongeveer de helft van het kommetje vol met de kiproerbak.
  16. De tweede helft schep je op met de rijst tot aan de rand van het kommetje. Druk de rijst zachtjes aan zodat het niet makkelijk uit elkaar valt tijdens het omkeren.
  17. Leg een groot bord op het kommetje, en keer beide in een snelle beweging om zodat het kommetje nu ondersteboven op het bord ligt.
  18. Til het kommetje voorzichtig op, en voilà!

 

Serveer de heerlijke Kip & Rijst Upside down Bowl met wat plakjes komkommer en eventueel wat ingelegde rode ui. En smullen maar!

 

Eet smakelijk!