Zoete Wolken Broodjes

Gepubliceerd op 22 augustus 2022 om 07:00

Over dit recept...

In de zevende hemel met deze luchtige Zoete Wolken Broodjes!
Wat een heerlijk brood om te serveren bij het ontbijt of de high tea. Of eigenlijk ook gewoon de hele dag door.
Wanneer je dit eenmaal geproefd hebt wil je geen kleffe broodjes meer uit de winkel.

Zoals met alle deegwaren is het niet moeilijk om te maken, maar heb je wel geduld nodig. Het deeg moet namelijk twee keer rijzen.
Maak de broodjes op een dag waarop je tijd hebt en tussendoor lekker anderen dingen kunt doen. Dan is het zo gebeurd.

Dit heb je nodig voor deze heerlijke broodjes...

 

Ingrediënten

  • 350 gram bloem

  • 200 ml lauwwarme melk
  • 50 ml gecondenseerde melk
  • 1/3 theelepel zout
  • 12 gram verse gist
  • 1 theelepel vanille extract
  • 50 gram zachte boter (kamertemperatuur) 

 

Daarnaast: 

  • 1 ei
  • 2 eetlepels melk
  • Poedersuiker
  • Rechthoekige ovenschaal

 

Bereidingswijze

  1. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een keukenmachine. Zorg er wel voor dat het zout en de gist niet direct naast elkaar liggen. Het zout deactiveert namelijk de gist. 

  2. Meng op medium snelheid en met een deeghaak tot een soepel deeg. Dat kan soms wel 10 minuten duren. Wacht tot het deeg vanzelf een bal vormt en loslaat van de mengkom.
  3. Neem dan een grote glazen kom en vet deze in met plantaardige olie of bakspray.
  4. Vorm het deeg met je handen tot een bal en leg het in de kom. Dek af met plastic folie en zet op het warmste plekje in huis om te rijzen. Het duurt ongeveer een uur tot het deeg verdubbeld is in volume. Om het nog warmer te maken leg ik er altijd ook nog een dekentje overheen.
  5. Na een uur is het deeg flink gerezen. Bestuif het aanrecht met wat bloem en keer het deeg hierop om.
  6. Zonder teveel lucht uit het deeg te kneden vorm je het in 8 gelijke bolletjes. Leg hier een schone theedoek overheen zodat het deeg niet uitdroogt.
  7. Neem steeds een bolletje en druk het plat tot een pannenkoekje. Rol het dan op tot een slurfje, en leg vervolgens hier een knoop in. Knijp de uiteindes tegen elkaar aan, en leg de deegknoop met de sluiting naar beneden in een ingevette ovenschaal.
  8. Herhaal deze stappen met de andere bolletjes tot je 2 rijtjes van 4 knopen hebt.
  9. Bedek weer met de theedoek en laat nog eens 30 minuten rusten. Het deeg zal opnieuw rijzen.
  10. In de tussentijd verwarm je de oven voor op 180 graden onder warmte.
  11. Wanneer de tweede rijs voorbij is kluts je het ei met de melk en bestrijk je de broodjes hiermee. Dit zorgt voor een mooie gouden kleur en zachte glans.
  12. Zet de broodjes in de oven en bak ze af in ongeveer 30 minuten, of tot ze mooi goudbruin gekleurd zijn.
  13. Laat het brood ongeveer 15 minuten in de ovenschaal afkoelen en leg dan op een grote schaal of ruim bord.
  14. Bestuif het brood met wat poedersuiker en klaar...

 

Het brood is klaar om van te smullen. Gewoon zo, of met een belegsoort die je zelf het lekkerst vindt.

 

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.