Over dit recept...
Weet je wel, die bekende chocoladereep met pinda's en karamel?
Nou precies zo dus. Dat is waar deze heerlijke en simpele cake naar smaakt.
Het idee kwam spontaan bij me op, maar ik had zeker niet verwacht dat het zó lekker zou zijn.
Het is dan ook overbodig om te zeggen dat de cake in een keer op was. Want hoe zeer je ook de intentie hebt om het maar bij 1 stukje te houden...voor je het weet zit je aan je tweede portie.
Kun jij het bij 1 stuk houden?
Volg het recept en test jezelf...
Ingrediënten
Voor de cake:
- 6 eieren
- 200 gram suiker
- 1 theelepel vanille extract
- 150 gram bloem
Voor de salted caramel met pinda's
- 200 gram suiker
- 50 ml water
- Een klontje boter (50 gram)
- 100 ml slagroom
- 1/2 theelepel grof zeezout
- 65 gram ongezouten geroosterde pinda's
Voor choco topping
- 50 gram pure chocolade
- 50 gram melkchocolade
- 20 gram vloeibare boter
- 2 eetlepels zonnebloemolie
Bereidingswijze
-
Verwarm de oven voor op 180°C, ovenstand onderwarmte.
-
Klop de eieren op hoge snelheid met de suiker en de vanille extract tot een bleek en luchtig beslag dat intussen wel drie keer zoveel lijkt (ten opzichte van wat het eerst was).
-
Zeef nu handmatig de bloem door het beslag en schep dit voorzichtig om tot de bloem volledig opgenomen is. Het is belangrijk om snel te werken zodat het beslag z’n luchtigheid niet verliest.
-
Giet het beslag over in een ingevette bakvorm. Ik heb gekozen voor een taartvorm van 25 cm met vaste bodem.
-
Bak de cake in ongeveer 30 minuten. Test altijd even of de cake gaar is met een satéprikker, deze hoort droog terug te komen.
-
Laat de cake goed afkoelen voordat je deze verder decoreert.
- In een steelpan doe je de suiker en het water. Breng het samen op medium vuur aan de kook. Wanneer de suiker gesmolten is en begint te borrelen zet je het vuur terug op een laag pitje. Kook de suiker verder tot het goudbruin is. Blijf er wel bij want het kan snel verbranden.
-
Voeg dan het klontje boter toe. Wees voorzichtig want het kan wat gaan borrelen en sputteren.
-
Roer tot de boter gesmolten is en voeg dan de slagroom toe. Roer tot een gladde saus ontstaat.
-
Voeg het zout toe en meng opnieuw.
- Kneus de pinda's tot grove stukjes en in een koekenpan rooster je ze ongeveer 5 minuten tot ze goudbruin zijn.
-
Voeg de geroosterde pinda's aan de salted caramel toe en meng. Laat het dan ongeveer 10 minuten afkoelen voor gebruik.
- Giet de salted caramel met de pinda's over de oppervlakte van de cake en zet ongeveer 20 minuten in de koelkast tot het een beetje gestold is.
- In de tussentijd breek en meng je de chocolade en doe ze met de boter in een schenkbeker die in de magnetron kan.
- Verwarm de chocolade steeds 30 seconden per keer tot het zacht en vloeibaar is. Doe er dan de zonnebloemolie bij en meng goed tot het vloeibaar genoeg is om te schenken.
- Pak de cake er weer bij en schenk de chocolade over de salted caramel laag. Beweeg het bord een beetje om het goed te verspreiden tot een mooie spiegel.
- Zet de cake weer een minuut of 20 in de koelkast en klaar! decoreer de cake naar wens met bijvoorbeeld wat pinda's.
Zet er een lekker kopje thee bij en geniet.
Eet smakelijk!
Reactie plaatsen
Reacties