Vanille Vlechtbrood

Gepubliceerd op 17 november 2021 om 07:00

Over dit recept...

Brood....zucht.
Wat kan ik genieten van vers gebakken brood. De geur, de smaak, de structuur.
Heerlijk gewoon! Best bijzonder want ik eet dagelijks eigenlijk nauwelijks brood. Maar dat komt wat mij betreft door het grote verschil tussen 'winkel' brood en zelfgemaakt brood.

Vooral als je dit super luchtige vanille vlechtbrood geprobeerd hebt. Een heel makkelijk recept en echt prachtig voor het oog. Om nog maar niet te spreken over de zachte vanille geur en smaak.

Eet jij ook veel liever homemade brood?

Dan daag ik je zeker uit om dit geweldige recept te proberen.

Ingrediënten

 • 500 gram bloem
 • 200 ml lauwwarme melk
 • 150 ml lauwwarm water
 • 30 gram roomboter
 • 1 eetlepel suiker
 • 2 zakjes vanille suiker
 • 1/2 theelepel zout
 • 20 gram verse gist
 • 1 eidooier


Daarnaast
:

 • 1 heel ei
 • 1 eetlepel melk

 

Bereidingswijze

 1. In de mengkom van een keukenmachine voeg je alle ingrediënten (behalve het hele ei en de eetlepel melk) toe. Zorg er alleen voor dat je het zout niet direct over de gist gooit. Zout deactiveert namelijk de gist.
 2. In een keukenmachine kneed je op medium snelheid alle ingrediënten tot een deeg. Kneed door tot het deeg een bol vormt en loslaat van de zijkanten van de kom. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
 3. Wanneer het deeg gevormd is haal je het uit de mengkom en vouw je het tot een grote bal.
 4. Vet een grote kom in met wat bakspray of boter en leg de deegbal erin. Dek goed af met plasticfolie en bind er nog een grote plastic zak omheen. Voor de gisting van het deeg is het namelijk belangrijk dat er geen koude lucht bij kan.
 5. Zoek het warmste plekje in huis en pak de kom met deeg zo nodig extra in met een dekentje of handdoek en laat het 1 uur rijzen. Het deeg zal wel 3x zo groot worden.
 6. Bestuif je werkvlak met wat bloem en leg hier het deeg op. Kneed het kort en verdeel in 3 delen. Rol elk deel uit tot een slang van ongeveer 35cm.
 7. Maak een vlecht van de drie delen en druk de uiteinden aan elkaar. Draai ze dan naar beneden zodat ze onder de vlecht liggen.
 8. Leg de deegvlecht in een ruime broodvorm want het deeg zal nog verder rijzen. Dek weer af met plastic folie en laat deze keer 45 minuten op kamertemperatuur rusten. 
 9. Verwarm de oven vast voor op 180 graden onder warmte.
 10. Wanneer de tweede rijs klaar is meng je het ei met de melk. Bestrijk met een kwastje het hele oppervlak van het deeg ermee.
 11. Zet het dan in de oven en bak in ongeveer 45 minuten af of, in ieder geval tot het brood bovenop mooi goudbruin kleurt.
 12. Wanneer het brood klaar is haal je het voorzichtig uit de vorm en laat je het afkoelen op een rooster.

 

Tip: Het brood is heerlijk met wat gezouten roomboter wanneer het nog een beetje warm is.

 

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.