Pastéis de Nata

Gepubliceerd op 5 juli 2021 om 07:00

Over dit recept...

Als je het hebt over liefde op het eerste gezicht...

Dat was het zeker toen ik voor het eerst dit heerlijke bladerdeeg hapje probeerde.
De zachte custard vulling in combinatie met het knapperige van het bladerdeeg was hemels en leek op niets dat ik ooit eerder gegeten had.

En dat voel ik nog steeds wanneer ik geniet van deze lekkernij.

Dit typisch Portugese gebakje komt oorspronkelijk uit de stad Belém. Vandaar dat ze ook vaak pastel de Belém genoemd worden.
Typerend voor de originele versie zijn de zwarte brandvlekjes op de custard. Die mogen dus niet ontbreken.

Maar wist je dat je het ook thuis kunt maken? Natuurlijk zal de structuur iets verschillen van die uit de bakkerij, maar dit zit vooral in de wijze van afbakken. De pastel de nata wordt namelijk op minimaal 250 graden relatief kort gebakken. Veel thuis ovens halen deze temperatuur maar net. 

Maar mocht jouw oven zover kunnen, en beschik je over de hete lucht stand dan kom je al een heel eind. Het is een kwestie van proberen.

 

Ingrediënten

Voor 12-14 stuks

  • 1 rol vers bladerdeeg 
  • 150 gram suiker
  • 75 ml water
  • 1 kaneelstokje
  • 2 schilletjes van een citroen (alleen gele gedeelte)
  • 15 gram bloem
  • 15 gram maizena
  • 250 gram volle melk
  • 3 eidooiers
  • 1 heel ei
  • Snufje zout
  • 1 theelepel vanille extract

 

Extra:

  • Keukenthermometer
  • Cupcake bakvorm met 12 holtes

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 250 graden boven en onder warmte.
  2. In een steelpannetjes doe je de suiker, het water, de citroenschillen, en het kaneelstokje.
  3. Breng dit samen aan de kook en roer tot de suiker opgelost is. Daarna stop je met roeren en draai je alleen het pannetje af en toe.
  4. Zodra de suiker gesmolten is kook je op zacht vuur door tot de siroop een klein beetje indikt. Het is fijn als je een thermometer hebt want de siroop moet ongeveer 107 graden halen.
  5. Zet het vuur af en laat de siroop even staan.
  6. In een andere steelpan doe je de bloem en de maizena. Meng hier een klein beetje van de melk door en roer tot je een papje hebt. Voeg dan de rest van de melk toe en meng volledig.
  7. Op zacht vuur breng je de melk al roerend met een garde aan de kook. Kook door tot de melk indikt en de structuur van yoghurt bereikt.
  8. Haal de schillen, en het kaneelstokje uit de siroop en voeg de siroop al roerend toe aan de ingedikte melk en zet apart.
  9. Scheidt in twee aparte bakjes de eidooiers van de eiwitten en voeg 1 heel ei toe aan de dooiers. 
  10. Kluts de eidooiers en voeg ook deze al roerend toe aan de melk crème. 
  11. Wanneer ook dit goed gemengd zeef je de custard, en klaar. Zet weer even opzij.
  12. Leg het bladerdeeg op een plat oppervlak en rol het uit. Bestrijk met wat water, rol nu alleen het deeg weer op en snijd het in plakjes ter dikte van 1 vinger.
  13. Vet de holtes van een cupcake bakvorm in en leg in elke holte een plakje deeg.
  14. Maak je vingers nat en verdeel met je duimen het deeg in de holtes zodat de bodem en de opstaande randen bekleedt zijn. Als je te weinig hebt voeg je wat deeg toe, maar doe dit minimaal. Het bladerdeeg moet zo dun mogelijk zijn.
  15. Vul dan de holtes voor 3/4 vol met de custard. Let erop dat je niet meer toevoegt anders kookt de custard straks helemaal over.
  16. Zet de bakvorm dan in de oven en bak de eerste 10 minuten op 250 graden boven en onder warmte. Daarna schakel je over op hete lucht stand en bak je nog 5 minuten verder tot de brandvlekjes ontstaan.
  17. De custard zal helemaal opbollen, maar geen zorgen. Dit zakt weer zodra je ze uit de oven haalt.
  18. Als de pastéis klaar zijn haal je ze uit de oven en wacht je tot de custard weer inzakt.
  19. Verplaats heel voorzichtig de pastéis naar een rooster zodat ze af kunnen koelen.

 

Strooi er eventueel nog wat kaneel over en....

 

Eet smakelijk!!!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.