Vanille Cake met Custard Vulling

Gepubliceerd op 4 september 2019 om 08:00

Over dit recept...

Deze cake vormt de basis voor heel veel taartrecepten. Het is eigenlijk een ‘go to’ basisrecept. Luchtig, smaakvol en met van alles te combineren. Deze combinatie van cake en vulling zorgt voor een zachte en subtiele smaak met een frisje erin.

Wat heb je hiervoor nodig?

Ingrediënten

Voor de cake:

 • 6 eieren
 • 200 gram suiker
 • 150 gram bloem


Voor de vulling
:

 • 300 ml melk
 • 3 eidooiers
 • 50 gram suiker
 • 25 gram maïzena
 • 25 gram boter

 

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 180°C, ovenstand onderwarmte.

 2. Klop de eieren op hoge snelheid met de suiker tot een bleek en luchtig beslag dat intussen wel drie keer zoveel lijkt (ten opzichte van wat het eerst was).  

 3. Zeef nu handmatig de bloem door het beslag en schep dit voorzichtig om tot de bloem volledig opgenomen is. Het is belangrijk om snel te werken zodat het beslag z’n luchtigheid niet verliest.

 4. Giet het beslag over in een ingevette bakvorm. Ik heb gekozen voor een taartvorm van 25 cm met vaste bodem.

 5. Bak de cake in ongeveer 30 minuten. Test altijd even of de cake gaar is met een satéprikker, deze hoort droog terug te komen.

 6. Laat de cake goed afkoelen voordat je deze verder decoreert.  

 7. In een steelpan verhit je de melk tot het langzaam begint te borrelen. In de tussentijd meng je in een aparte kom de eidooiers met de suiker en de maïzena. Doe dit met een garde.

 8. Wanneer de melk zover is giet je dit al kloppend bij de eidooiers. Het is belangrijk dat je niet stopt met kloppen om te voorkomen dat de eieren stollen.

 9. Wanneer alles goed gemengd is doe je alles weer in de steelpan en breng je het al roerend met een garde tot een kookpunt. Je krijgt nu een soort custard. Zet dan het vuur af en roer nog ongeveer een minuut door om klontvorming te voorkomen.

 10. Voeg de boter toe en meng weer tot de boter gesmolten is en volledig opgenomen.

 11. Giet de custard over in een andere kom en bedek met plasticfolie. Niet over de randen van de kom maar direct aansluitend op de custard zelf. Zo voorkom je dat er een korst op komt.

 12. Zet de custard in de koelkast tot het helemaal afgekoeld is. Om de custard daarna weer luchtig te krijgen klop je het wederom op met een garde.

 13. Breng de custard aan op de cake en decoreer verder naar wens. Ik heb dit gedaan met wat frambozen en pistache noten kruimels.

   

  Zet de taart nog even in de koeling. De smaak is het lekkerst als het een beetje koel is.

   

  Geniet ervan!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.