Dulce de Leche Flan

Gepubliceerd op 12 augustus 2019 om 09:54

Over dit recept...

Een van mijn favoriete desserts is toch wel de flan of pudim op z’n Portugees.

Ze zijn er in allerlei smaken, maar de zachte neutrale varianten spreken me toch het meest aan. En wie houdt er nu niet van de magische smaak van Dulce de Leche!

Op naar het recept!

Ingrediënten

  • 1 blikje Dulce de Leche 397 gram (verkrijgbaar bij tropische winkels)
  • 450 ml melk
  • 1 ts vanille extract
  • 2 hele eieren
  • 4 eidooiers

 

Voor de karamelsaus

  • 150gr suiker
  • Een scheut water

 

Bereidingswijze

  1. In een grote kom meng je de gecondenseerde melk met de gewone melk en de vanille extract. Klop dit met een garde.

  2. In een aparte kom klop je de hele eieren met de eidooiers los en voeg je deze aan het andere beslag toe. Zet het even apart en verwarm de oven vast voor op 150°C.

  3. Doe de suiker in een pannetje en voeg hier een scheut water aan toe zodat de suiker volledig nat is.

  4. Breng dit op zacht vuur aan de kook en beweeg de pan af en toe heen en weer. Niet roeren om kristalvorming te voorkomen!

  5. Wacht tot de karamel helder goud van kleur is en giet dit dan over in een bakvorm. Ongeveer 25cm Ø. Draai de vorm zodat de hele bodem bedekt is met de karamel. Wees heel voorzichtig en gebruik ovenhandschoenen.

  6. Giet het puddingbeslag ook in de bakvorm en zet deze ‘au bain-marie’ in de oven. Dit wil zeggen dat je de vorm in een grotere vorm (bijvoorbeeld een braadslede) zet en hier tot ongeveer de helft van de bakvorm water bij giet. Ik gebruik zelf heet water om het proces te versnellen. 

  7. Dek de vorm goed af met aluminiumfolie. Dit voorkomt dat er water bij komt en helpt de stoom in de vorm te houden. 

  8. Zet het geheel in de oven en laat de flan ongeveer 1.5 uur garen. 

  9. Wanneer de tijd verstreken is en de flan klaar is laat je deze in de vorm afkoelen. Hierna zet je het een aantal uren in de koelkast zodat de pudding verder op kan stijven. 

  10. Net voor gebruik draai je de flan op een diep bord om. Controleer van te voren of de randjes goed los zijn van de vorm zodat het geheel er mooi uit komt. 

  11. Verspreid de karamelsaus netjes over de flan.


    En voila! Je flan is klaar 
    Geniet ervan!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.