Roomboter Vanille Cake

Gepubliceerd op 15 januari 2024 om 09:59

Over dit recept...

Oma cake, roomboter cake...hoe je het ook noemt, het is heerlijk!
Als kind kon ik enorm genieten van zo'n lekkere dikke plak.
Nu koop ik het eigenlijk nauwelijks meer maar maak ik het liever zelf.

In principe een heel makkelijke cake om te maken vanwege de simpele ingrediënten. Het kost je alleen iets meer tijd in bereiding ten opzichte van andere cakes.

Omdat er best een grote hoeveelheid boter in het recept gaat is het belangrijk om het beslag goed luchtig te kloppen. Anders zal de cake niet voldoende rijzen.

Apart hiervan, is het natuurlijk de cake der cakes en mag het niet ontbreken in de recepten top 10 van zoete baksels.

Heb je ook trek gekregen?
Dit heb je nodig...

 

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 200 gram suiker
  • 200 gram gesmolten roomboter (ongezouten)
  • 3 eieren (kamertemperatuur)
  • 1 eetlepel vanille essence
  • 7 gram bakpoeder
  • Een snufje zout
  • 120 ml melk (kamertemperatuur) 

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. In een keukenmachine of met een handmixer klop je de eieren los en schuimig.
  3. Voeg dan de suiker en de gesmolten boter toe. Zorg ervoor dat de boter niet te heet is anders stollen de eieren. Het moet lauwwarm zijn.
  4. Klop dan op hoge snelheid tot een bleke luchtige crème. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
  5. Ondertussen meng je bloem met het bakpoeder en zout. 
  6. Terwijl de keukenmachine op lage stand draait voeg je de vanille essence toe.
  7. Daarna steeds 2 a 3 eetlepels van de bloem toevoegen tot het volledig opgenomen is in het beslag.
  8. Als laatste schenk je er in kleine beetjes de melk bij. Meng alles nog even op medium snelheid.
  9. Vet of spray een broodbakvorm in en schenk er het beslag in.
  10. Strijk glad met een spatel en 'sla' de bakvorm een paar keer zacht op het aanrecht zodat eventuele lucht in het beslag kan ontsnappen.
  11. Zet de bakvorm in de oven en bak de cake in 60 minuten gaar. Open de oven pas na deze tijd en prik met een satéprikker in het midden van de cake. Als de prikker droog terug komt is de cake klaar. Anders zet je het nog even terug in de oven tot dit wel zo is.
  12. Draai de cake op een groot bord om en laat volledig afkoelen.

 

Snijd dan een lekkere dikke plak voor jezelf en geniet!

 

Eet smakelijk!