Sticky Kaneel Plukbrood

Gepubliceerd op 6 november 2023 om 06:00

Over dit recept...

We blijven nog even in kaneelsferen, want wat kan ik genieten van de geur en magische smaak ervan.

Neem bijvoorbeeld het recept van dit luchtige Sticky Kaneel Plukbrood. Ultieme comfortfood als het om zoetigheid gaat. Je kunt ermee ontbijten, high tea-en, maar ook een stukje bij de avondthee gaat er goed in.

Of je nu een flinke snee ervan snijdt of er lekker van plukt zoals de naam zegt. It's all up to you. Een verwenmomentje tot en met!

Kijk snel wat je nodig hebt om dit heerlijke brood te maken...

 

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 280 ml warme melk
  • 100 gram gesmolten boter
  • 1 ei
  • 35 gram suiker
  • 7 gram gedroogde gist (of 21 gram verse)
  • 10 gram zout

 

Daarnaast

  • 4 eetlepels fijne kristalsuiker
  • 2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 eetlepel roomboter
  • Tulband bakvorm van ongeveer 25 cm

 

Bereidingswijze

  1. In een keukenmixer met deeghaak meng je alle ingrediënten voor het brooddeeg. Zorg ervoor dat de gist en het zout niet direct tegen elkaar aan liggen (zout de-activeert gist).
  2. Kneed het deeg in ongeveer 10 minuten tot een geheel en tot het van de binnenkant van de mengkom loslaat. Het deeg zal een klein beetje plakkerig zijn maar wel heel flexibel.
  3. Vet een andere kom in met wat olie en leg het deeg hierin. Dek af met plasticfolie en laat het op een warme plek in huis 1 uur rijzen tot het minimaal verdubbeld is in omvang.
  4. Wanneer het deeg gerezen is neem je het uit de kom en kneed je de lucht eruit. Doe dit op een met bloem bestoven werkblad.
  5. Verdeel het deeg in allerlei maten bolletjes, van groot tot klein. Leg ze even apart en bedek met een schone theedoek.
  6. In een kommetje meng je de kristalsuiker, basterdsuiker, en de kaneel.
  7. Vet de bakvorm goed in met wat boter of een bakspray.
  8. Rol de bolletjes deeg dan een voor een door de kaneel suiker en leg in de bakvorm. Het maak niet zoveel uit hoe je het doet, grote en kleine bolletjes door elkaar is juist leuk.
  9. Als het goed is heb je nog kaneelsuiker over. Bewaar dit voor straks.
  10. Wanneer alle bolletjes in de vorm liggen dek je het weer af met een theedoek en laat nog eens 30 minuten rijzen.
  11. Verwarm nu ook de oven vast voor op 200 graden onder warmte.
  12. Wanneer de tweede rijs klaar is en het deeg weer verdubbeld is in omvang zet je de bakvorm in de oven.
  13. Bak het brood af in ongeveer 30 minuten tot het gaar en mooi bruin kleurt.
  14. Als het brood klaar is smelt je de roomboter en bestrijk je er de bovenkant van het brood mee. Dit hoeft niet al te zuinig.
  15. Bestrooi het dan met nog wat van de overgebleven kaneelsuiker.


Laat het brood nog even afkoelen, en dan....smullen maar!

 

Eet smakelijk!