Kaapverdische Cuscuz (gestoomde maiscake)

Gepubliceerd op 2 augustus 2023 om 06:30

Bekijk de video voor de exacte stappen!

Over dit recept...

Jeugdsentiment tot en met!

Opgroeien binnen meerdere culturen is geweldig.
Zo kan ik enorm genieten van een goede stamppot, of patatje mét. Maar wauw, wat houd ik ook van Kaapverdische lekkernijen.

In Kaapverdië liggen mijn roots. Mijn ouders zijn ruim 50 jaar geleden naar Nederland gekomen om zich hier te vestigen. Om de heimwee te stillen brachten ze de muziek, maar ook heerlijke recepten met zich mee. 

In het weekend werden alle ingrediënten ingeslagen en werd er lekker gekookt. Iedereen bezocht elkaar om samen te genieten en even bij te kletsen.
Ik ben opgegroeid in een warme omgeving waarin eten vaak centraal stond.

Cuscuz is voor mij een symbool van deze mooie tijden. Ik moest het dan ook écht zelf leren maken om deze traditie voort te zetten.
Maar let op! Het lijkt misschien makkelijk om te maken vanwege de simpele ingrediënten. Maar niets is minder waar. Deze gestoomde maiscake heeft een aantal regels waar je niet van mag afwijken.

Zo moet de maisbloem precies de juiste vochtigheid hebben, mag er alleen aan de bovenkant van de pan stoom ontsnappen, en mag de cuscuz niet langer dan 10-15 minuten stomen, anders droogt het uit.

Zoals met alles geldt ook hier...oefening baart kunst.
Geef dus niet op als het niet direct lukt, ik heb er ook zeker een poging of 6 aan moeten wagen.

In de video heb ik geprobeerd om zo gedetailleerd mogelijk alle stappen weer te geven. Hopelijk helpt het je een eind op weg.

Is dit de enige manier om de cuscuz te maken? Waarschijnlijk niet, maar het is wel de manier waarop ik het geleerd heb.

Dit is wat je in ieder geval nodig hebt...

Ingrediënten

 • 500 gram maisbloem
 • 150 gram suiker
 • 1 theelepel kaneel
 • Een mespuntje zout
 • Water (hoeveelheid varieert en voeg je gedoseerd toe)
 • 1 eetlepel boter

 

Benodigdheden:

 • Een speciale moderne cuscuzpan (lijkt op een stoompan) of...
 • Een ouderwetse binde (traditionele pot van aardewerk) en passende pan voor eronder.
 • 2 vochtige doekjes (waterbestendig keukenpapier of katoen)

 

 

Bereidingswijze

 1. Vet de binnenkant van de cuscuzpan of de binde in met de boter. Maak een waterbestendig keukenpapiertje of katoenen doekje vochtig en leg deze over de bodem zodat het maisbloem straks niet door de gaatjes valt. Plak de zijkanten tegen de wand van de pan of binde. 
 2. In een grote kom meng je de maisbloem met de suiker, de kaneel, en het zout.
 3. Vul een maatbeker met ongeveer 250 ml water.
 4. Giet dan steeds een heel klein beetje water (ongeveer 2 a 3 eetlepels) bij de maisbloem en meng dit elke keer heel goed met de hand en wrijf korrels fijn. 
 5. Voeg water toe tot de maisbloem een beetje de structuur van vochtig zand heeft en korrelig wordt. Zie video voor structuur.
 6. Knijp wat van de maisbloem stevig vast in je hand. Druk er zachtjes op. Valt het makkelijk uit elkaar? Dan is het nog niet zover.
 7. Voeg weer een paar druppels water toe en doe deze test nogmaals. Kun je nu op het kluitje drukken en brokkelt het in hele stukken af? Dan is het klaar.
 8. Pak de ingevette cuscuzpan of binde erbij en strooi de maisbloem er losjes in. Wrijf grote korrels steeds fijn.
 9. Houd ongeveer 2 eetlepels van de maisbloem apart en doe dit in een kommetje. Dit heb je straks nodig om de naad van de pannen te dichten.
 10. Wanneer je cuscuzpan of binde gevuld is leg je er het tweede vochtige doekje overheen en dek je de pan/binde af met een deksel of bord.
 11. Vul de onderste pan met water en zet de gevulde cuscuzpan/binde hier bovenop, precies passend en recht.
 12. Neem dan het beetje maisbloem dat je apart gehouden hebt er weer bij en voeg steeds wat druppels water toe en kneed tot het een soort cement structuur heeft, of een dikke pasta.
 13. Met deze pasta dicht je de naad van de cuscuzpan/binde op de onderste pan rondom. Dit doe je zodat de stoom die straks ontstaat als het water kookt niet onderweg ontsnapt. Er mag alleen maar stoom aan de bovenkant van de pan ontsnappen, en niet aan de zijkant.
 14. Zet dan de gestapelde pan op hoog vuur en breng het water aan de kook.
 15. Wacht tot er uit de bovenkant van de cuscuzpan/binde stoom komt. Zet het vuur dan lager.
 16. Haal het deksel/bord van de cuscuzpan/binde en druk met de achterkant van een lepel de cuscuz zachtjes een klein beetje aan.
 17. Laat de cuscuz nog een minuut of 10 doorstomen en zet het vuur af. Als het goed is ruikt je keuken nu heerlijk zoet.
 18. Haal voorzichtig de cuscuzpan/binde van de onderste pan af, en verwijder het deksel/bord en het tweede doekje.
 19. Pak er een groot bord bij en draai de cuscuzpan/binde nu voorzichtig op het bord om.
 20. De cuscuz zal er direct uit vallen. Til de pan/binde er voorzichtig af en verwijder ook net zo het eerste doekje. Deze zal vastgeplakt zitten aan de cuscuz. Daarom is het belangrijk om waterbestendig keukenpapier te gebruiken zodat je het er in 1 stuk af kunt halen en het niet scheurt.
 21. Serveer de cuscuz direct nu het heet is. Snijd er een punt uit en smeer er een flinke laag boter over. Heerlijk!

 

Serveertips: cuscuz wordt vaak gegeten in de ochtend of bij de middagthee met bijvoorbeeld kaas, rietsuikermelasse, gebakken vis of kipjes. 


Extra Tip:
Heb je cuscuz over? Geen probleem...vries het in porties in. Wil je second day of ontdooide cuscuz weer als vers laten smaken? Doe een portie in een zip lock zakje (magnetronbestendig) en voeg er een paar druppels water aan toe. Sluit het zakje en laat een klein kiertje open. Stoom 1 minuut in de magnetron en smullen maar!

 

Eet smakelijk!