Vanille Flan Desserts

Gepubliceerd op 19 september 2022 om 06:30

Over dit recept...

Een van mijn favoriete desserts is toch wel op nummer 1 de Vanille Flan. In het Portugees ook wel Pudim de Leite genoemd.

Meestal wordt deze lekkernij in een grote vorm geserveerd, maar hoe schattig zijn deze individuele potjes?
Prachtig op een sweet table, of gewoon 's avonds als dessert na het eten.
Met dit recept heb je voldoende voor 7 á 8 porties.
Hou je van extra smeuïg? Dan kun je natuurlijk wat extra karamel maken voor er bovenop.

Dit heb je nodig voor dit hemelse dessert...

 

Ingrediënten

  • 100 gram suiker (voor de karamelbodem) 

  • 1 blik gecondenseerde melk 
  • 1 blik melk (gebruik leeg blik gecondenseerde melk) 
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 eigeel
  • 1 heel ei
  • 7 á 8 dessertpotjes/schaaltjes (hittebestendig)

 

Voor extra karamel: 

  • 100 gram suiker
  • 50 ml koud water
  • 1 eetlepel citroensap
  • 50 ml heet water

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden onder warmte.

  2. In een steelpan smelt je de suiker met een scheutje water en breng het aan de kook. Wanneer de karamel goud kleurt (ongeveer als honing) zet je het vuur af.
  3. Schenk in elk van de potjes een kleine bodem van de karamel. Doe dit heel voorzichtig want de karamel is ontzettend heet.
  4. In een blender meng je alle overige ingrediënten voor de flan.
  5. Schenk hier alle potjes mee vol maar laat wat ruimte over tot de rand zodat ze niet overkoken.
  6. Zet de potjes in een diepe schaal of bakvorm en schenk er gekookt water bij tot op ongeveer 1/3 hoogte van de potjes.
  7. Dek de schaal/vorm af met aluminiumfolie en druk de randen goed dicht.
  8. Zet de schaal/vorm in de oven en kook de flans au bain marie gaar in ongeveer 50 minuten.
  9. Wanneer de flans klaar zijn haal je ze uit de schaal en laat ze volledig afkoelen. De potjes zijn erg heet maar zodra het kan zet je ze in de koelkast.
  10. Je kunt de flans zo laten, maar als je van extra saus houdt kun je wat meer karamel maken.
  11. Dit doe je door de suiker, het koude water, en de citroensap samen te koken tot een karamel (zoals eerder). Voeg als laatste het hete water toe. Heel voorzichtig want de karamel zal hierdoor opborrelen.
  12. Roer dan goed tot het water opgenomen is en schenk wat van de karamel over elke flan. Zet dan weer terug in de koelkast tot het moment van gebruik.

 

Wanneer de flans goed koud zijn kun je ze serveren en er lekker van genieten...

 

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.