Over dit recept...
Denk aan een brood zo zacht en luchtig als een wolkje...lekker warm en besmeerd met smeltende roomboter.
Dat klinkt toch geweldig?
En dan te bedenken dat je dit ook gewoon thuis kunt maken voor je gezin, partner, of gewoon voor jezelf.
Met dit simpele recept heb je binnen een paar handelingen en een beetje geduld een heerlijke Fluffy Carrot Bread op tafel. Je leest het goed, er zit wortel in. Goed voor de vitamientjes, en de mooie gele kleur van het brood.
Kijk snel wat je hiervoor nodig hebt, en aan de slag!
Ingrediënten
Voor 2 kleine broden, of 1 grote
- 240 ml warme melk
- 1 wortel in plakjes gesneden
- 2 eieren
- 3 eetlepels suiker
- 2 theelepels zout
- 25 gram verse gist
- 3 eetlepels boter op kamertemperatuur
- 600 gram bloem (en wat extra voor het kneden)
- 1 geklutst ei met 1 eetlepel melk
Extra:
- Blender
- Keukenmachine met deeghaak
- Broodvorm
Bereidingswijze
-
In de blender doe je de melk, de eieren, en de gesneden wortel. Blend dit helemaal fijn tot er geen stukjes wortel meer over zijn.
- Giet dit dan over naar de mengkom van de keukenmachine, en voeg de andere ingrediënten ook toe. Zorg er wel voor dat het zout de gist niet direct raakt. Dit kan de gist deactiveren.
- Kneed alles met de keukenmachine tot een soepel deeg, dit kan ongeveer 10 minuten duren.
- Haal dan het deeg uit de machine en leg het op een met bloem bestoven werkvlak. Het deeg is waarschijnlijk nog een beetje plakkerig, dus voeg je steeds een klein beetje bloem toe tot dit minder is. Het mag nog ietwat plakken, maar niet meer nattig aanvoelen.
- Vet dan een grote kom in met een beetje olie en leg het deeg hierin. Dek af met plastic folie en zet op een warm plekje in huis. Hier laat je het deeg ongeveer een uur rijzen tot het bijna 3x zo veel is.
- Wanneer dit achter de rug is neem je het deeg uit de kom en vouw je het een paar keer om zonder er teveel lucht uit te kneden.
- Ik heb gekozen voor een vlechtbrood. Hiervoor heb ik het deeg in drie gelijke bolletjes verdeeld en deze vervolgens lang uitgerold. Maak hier een vlecht van en knijp de uiteindes goed dicht. Vouw ze naar beneden zodat ze aan de onderkant blijven zitten tijdens het bakken.
- Leg het deeg in de ingevette broodvorm en dek het af met een theedoek. Laat het deeg nog eens 30 minuten rijzen.
- In de tussentijd verwarm je de over voor op 180 graden onder warmte.
- Na de tweede rijs bestrijk je het deeg met het geklutste ei met een beetje melk. Hierdoor krijgt het brood een mooie glans.
- Zet dan de vorm in de oven en bak het brood in ongeveer 30 minuten af, tot het mooi goudbruin is.
- Haal het brood uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen.
En als je zoals ik van warm brood houdt, snijd je een flinke plak af en smeer je er wat gezouten roomboter over. Zoooooo lekker!
Eet smakelijk!
Reactie plaatsen
Reacties
kun je ook droge gist gebruiken? zo ja hoeveel heb je dan nodig?