Rustiek Wit Brood

Gepubliceerd op 9 oktober 2023 om 06:00

Over dit recept...

Wat is er lekkerder dan de geur van vers brood in de ochtend?

Met dit recept bespaar ik je een tripje naar de bakker. Hier liggen meestal de mooiste broden op de planken. Maar wat als ik je vertel dat jij dit ook gewoon thuis kunt maken?

Met maar een paar ingrediënten en een beetje geduld heb je dit mooie rustieke  witte brood op tafel. Naast wat spierballen om te kneden heb je vooral goede gist nodig, en een warm plekje om het deeg te laten rijzen.

In principe hoeft het deeg voor de eerste rijs maar 1 uur te rijzen, of in elk geval tot het minimaal verdubbeld is in omvang. Maar zie je het niet zitten om voor zonsopgang op te staan kun je het deeg ook 's nachts in de koelkast laten staan voor de tweede rijs.

In de ochtend hoef je het brood dan alleen nog af te bakken. Wedden dat iedereen direct aan tafel komt?

Dit heb je nodig...

 

Ingrediënten

 • 400 gram bloem
 • 12 gram suiker
 • 7 gram droge gist (of 21 gram verse)
 • 10 gram zout
 • 300 ml warm water (niet heet)

 

Verder nodig:

 • Een braadpan met deksel of hittebestendige glazen kom met deksel
 • Een rijsmand of glazen kom met schoon theedoek
 • Een scheermesje of scherp mes
 • Een vel bakpapier
 • Keukenmachine met deeghaak of sterke spierballenBereidingswijze

 1. In de mengkom van de keukenmachine meng je alle ingrediënten voor het brood. Kneed het deeg op medium snelheid zo'n 10 minuten tot het deeg loslaat van de wanden van de kom. Het is een vrij plakkerig deeg. 
 2. Schep het deeg over naar een glazen kom en dek af met plastic folie. Zet het dan weg op een warm plekje in huis en laat een uur rijzen tot het in omvang minimaal verdubbeld is.
 3. Bestuif je werkblad met bloem en keer het gerezen deeg om op het werkblad.
 4. Kneed het deeg en vouw het een aantal keren over elkaar heen tot je een bol hebt. Het deeg moet een beetje gespannen aanvoelen.
 5. Bestuif dan ook de rijsmand met voldoende bloem en leg het deeg hierin voor een tweede rijs. Dek af met het linnen mutsje of een schone theedoek. 
 6. Voor de tweede rijs laat je het deeg 30 minuten staan op een warme plek, of zet je het weg in de koelkast voor de volgende ochtend.
 7. Verwarm je oven voor op 240 graden hete lucht stand en verwarm de braadpan + deksel mee.
 8. In de tussentijd keer je het deeg om op een vel bakpapier. Snijd het overtollige papier weg en houd een rand over waaraan je het op kunt tillen.
 9. Maak dan eventueel een of meerdere sneden in het deeg ter decoratie.
 10. Haal de braadpan uit de oven en laat er heel voorzichtig het deeg in zakken. dek de pan weer af en zet terug in de oven. Bak het het brood 30 minuten.
 11. Verwijder dan het deksel en zet de oven nu op 200 graden hete lucht stand. Bak het brood nog een minuut of 10 tot het mooi goudbruin is en een knapperige korst heeft.
 12. Als het brood klaar is haal je het uit de pan en laat je het op een rooster even afkoelen.

 

Snijd een flinke snee en besmeer deze met (gezouten) roomboter. Even laten smelten en dan...

 

Eet smakelijk!