Traybake met Groenten en Zalm

Gepubliceerd op 1 november 2020 om 11:51

Over dit recept...

Zo nu en dan voel ik dat mijn lichaam een vitamine shot nodig heeft. Vooral in het najaar en de winter. Ik eet dan zoveel mogelijk groente en fruit waar het maar kan.

Deze traybake is daar een voorbeeld van. Heel veel soorten groenten bij elkaar die elk veel goede voedingsstoffen bevatten. Het fijne van de traybake is dat je er weinig werk aan het hebt. Je zet het in de oven en het doet zelf z'n werk.

Groenten die ik liever in de pan stoom zijn broccoli en sperziebonen. In de oven worden ze vaak slap en bruin. Dat vind ik niet mooi en niet lekker. Vandaar dat ik ze apart bereid, en later aan de traybake toevoeg. Zo behouden ze hun mooie kleur en bite.

 

Kun je ook wel wat extra vitaminen gebruiken? Probeer dit recept dan eens...

 

Ingrediënten

  • 400 gram flespompoen
  • 250 gram gesneden champignons
  • 1 ui in halve ringen
  • 3 zoete aardappels 
  • 5 vastkokende aardappeltjes met rode schil
  • 500 gram broccoliroosjes
  • 400 gram sperziebonen
  • 180 gram cherrytomaten
  • Scheut olijfolie
  • 1 1/2 theelepel zout
  • 1 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • Een snufje cayennepeper

 

Voor de zalm:

  • 675 gram wilde zalmfilet
  • Een flinke scheut olijfolie
  • 1 eetlepel witte azijn
  • 1 eetlepel vloeibare boter
  • 1 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1 theelepel gewone paprikapoeder
  • 1 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • 1/2 theelepel komijnpoeder

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht stand.
  2. Was en snij alle groenten grof. Laat ze uitlekken en leg verspreid over een grote bakplaat bekleed met bakpapier (alles behalve de broccoli, tomaatjes, en sperzieboontjes). Voeg de olijfolie en kruiden aan de groenten toe en schep een paar keer om tot alle stukjes gekruid zijn.
  3. Dek de bakplaat af met aluminium folie en vouw de randjes goed dicht. Zet de bakplaat in de oven en stoom de groenten gaar in ongeveer 20-30 minuten.
  4. In de tussentijd snij je de zalm in blokjes en voeg je er alle kruiden, olie, en azijn aan toe. Meng alles goed en laat de zalm even staan om te marineren tot de groenten in de oven bijna gaar zijn.
  5. Doe de broccoliroosjes en de sperzieboontjes in een hapjespan en voeg er 200 ml water aan toe. Strooi er ook wat zout overheen. Doe de deksel op de pan en zet op een medium vuurtje tot het water kookt. Draai dan terug naar een laag vuurtje en stoom de groenten gaar. Prik af en toe met een vork om te kijken of de groenten beetgaar zijn. Haal ze op tijd van het vuur zodat ze mooi groen blijven.
  6. Laat de groenten even staan en leg de deksel er maar half op zodat ze niet door koken. Voeg eventueel nog wat zout en knoflookpoeder toe.
  7. De groenten in oven zijn nu bijna gaar. Je merkt dat ze wat zachter zijn maar nog niet helemaal klaar. 
  8. Haal de folie eraf en verspreid er de zalmblokjes en de cherrytomaatjes over. Ik snij de tomaatjes door de helft.
  9. Zet de oven op grill stand en draai terug naar 180 graden. Zet de bakplaat weer onbedekt terug in de oven en grill de groenten en de zalm verder gaar. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
  10. Wanneer de zalm mooi gekleurd is haal je de bakplaat uit de oven.
  11. Schep alles over naar een mooie schaal en voeg er ook de broccoli en sperziebonen aan toe.
  12. De heerlijke traybake met groenten en zalm is klaar!

 

Schep op in mooie kommetjes en smullen maar...

 

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.