Turkse Pizza (Lahmacun)

Gepubliceerd op 17 juni 2020 om 06:30

Over dit recept...

Turkse pizza...Als ik hier aan denk kan ik alleen maar ontzettend blij zijn dat ik in een hele multiculturele stad geboren en getogen ben. Rotterdam is een echte smeltpot van culturen en smaken. Deze Turkse pizza is een van deze smaken waar ik mee ben opgegroeid.
Hoe vaak we als tieners tijdens een tussenuur niet vlug naar de Turkse bakker om de hoek renden voor deze lekkernij. Eigenlijk een stukje jeugdsentiment dus.

Uiteindelijk durfde ik het aan om de Turkse pizza zelf te maken. Het recept kreeg ik van een super lieve Turkse dame die overigens zelf ook de lekkerste pizza's maakt. Ze gaf me haar versie, maar drukte me op het hart dat dit niet de enige versie is. Zoals met veel typische gerechten maakt elk huisje ze naar eigen smaak. Er zijn dus meerdere varianten mogelijk.

Maar genoeg gepraat! Graag deel ik dit heerlijke recept met jullie voor overheerlijke Turkse pizza's!

 

Ingrediënten voor 10 stuks

Voor het deeg:

  • 500 gram tarwemeel
  • 1/2 eetlepel zout
  • 1/4 blokje verse gist
  • 1 eetlepel zachte boter
  • 125 ml warme melk
  • 125 ml warm water
  • 2 eetlepels olijfolie 

 

Voor de vulling: 

  • 400 gram rundergehakt (of halfom met lamsgehakt voor de liefhebbers)
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • Een handjevol verse koriander
  • Een handje vol verse peterselie
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 2 tomaten (roma of tros)
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel paprikapasta
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 2 theelepels zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • IJsbergsla, komkommer, en tomaat
  • Knoflooksaus
  • Optioneel sambal of sriracha 


Bereidingswijze

  1. Doe alle ingrediënten voor het deeg in een mengkom en kneed met een keukenmachine tot een soepel deeg. Kneed nog even na met de hand en maak een bolvorm. 
  2. Vet een kom in met wat olijfolie en leg het deeg erin. Dek af met plastic folie of een plastic zak. Zet weg op een warme plek en laat een uur rijzen.
  3. In de tussentijd bereid je de gehaktvulling voor. 
  4. Doe het gehakt in een grote kom en voeg de tomatenpuree, paprikapasta, paprikapoeder, zwarte peper, zout, en olijfolie toe. Meng de kruiden door het gehakt, het liefst met de hand.
  5. Snij de uien, tomaten, en paprika's in grove stukken en doe ze in een keukenmachine met de knoflook, de koriander, en de peterselie. Maal ze samen zo fijn mogelijk.
  6. Meng de gemalen groenten met het gehakt tot een geheel.
  7. Dek het gehakt af en zet in de koeling.
  8. Verwarm de oven voor op 200 graden in hete lucht stand.
  9. Inmiddels is het deeg gerezen en wel bijna 3 keer in volume toegenomen.
  10. Kneed het deeg op een met meel bestoven oppervlak. Verdeel het in 10 gelijke bolletjes. Dek de bolletjes af met een theedoek en laat nog eens 15 minuten rusten.
  11. Neem het gehakt er weer bij. Rol de bolletjes dun uit en leg het op een vel bakpapier.
  12. Leg er een flinke lepel van het gehaktmengsel op en verspreid het met de achterkant van een lepel over het deeg.
  13. Herhaal deze stappen tot aan het laatste bolletje deeg.
  14. Bak de pizza's in ongeveer 7-10 minuten af in de oven. Als je een brede oven hebt kun je er steeds 2 tegelijk in leggen.
  15. Wanneer de randjes mooi lichtbruin kleuren en een beetje opbollen zijn de pizza's klaar.
  16. Leg de pizza's die klaar zijn steeds om en om op een stapeltje. Dat wil zeggen dat je er steeds 1 met de belegde kant naar boven legt, en daarbovenop een volgende pizza met de belegde kant naar beneden. Zo raken alleen de belegde kanten elkaar en plakken ze niet aan elkaar vast.
  17. Beleg de pizza's met ijsbergsla, komkommer, en tomaat. Zorg voor een heerlijke knoflooksaus en eventueel een beetje sambal of sriracha en oprollen maar.

 

Je Turkse pizza is klaar om lekker van te smullen!

Heb je er een paar over? Verpak ze dan gewoon netjes en vries ze in voor een volgende keer. 

 

Eet Smakelijk!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.