Warme Quinoa salade met BBQ Honing Zalm

Gepubliceerd op 12 januari 2024 om 10:23

Over dit recept...

Ik ben dol op salades...
Ja, zelfs in de winter! Ook dan maak ik nog steeds salades, maar dan lauwwarm.
Ideaal ook om restjes groenten op te maken. Omdat je in de winter toch een iets stevigere basis nodig hebt gebruik ik altijd iets van pasta, quinoa, bulgur, of rijst. Hier voeg ik verschillende groenten, en peulvruchten aan toe. En soms ook vlees of vis. Bij deze warme quinoa salade serveerde ik een bbq honing zalm die ik in de airfryer bereid heb. Super makkelijk, erg lekker, en hartstikke geschikt voor mealprepping!

Tip: Heb je geen airfyer? Een oven op hete lucht stand is ook prima.

Benieuwd naar wat je nodig hebt voor dit recept?

 

Ingrediënten

Voor de quinoa salade:

  • 165 gram gemengde quinoa 

  • 2 avocado's
  • Sap van een halve limoen
  • 100 gram groene olijven
  • 100 gram kalamata of zwarte olijven
  • Handvol snoeptomaatjes
  • Gemengde sla naar wens (ongeveer 2 handen vol)

 

Voor de geroosterde kikkererwten:

  • 400 gram kikkererwten
  • 0.5 theelepel zout
  • 0.5 theelepel knoflookpoeder
  • 0.5 theelepel paprikapoeder
  • 0.5 theelepel gerookte paprikapoeder
  • Een snufje cayennepeper
  • 1 eetlepel olijfolie

 

Voor de bbq honing zalm:

  • 3 zalmfilets
  • 2 eetlepels Smokey BBQ saus
  • 1 eetlepel azijn
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel honing
  • Een snufje cayennepeper

 

Bereidingswijze

  1. Kook de quinoa gaar en luchtig volgens de instructies op de verpakking

  2. In de tussentijd snijd je de snoeptomaatjes in plakjes, en de olijven doormidden.
  3. Snijd ook de avocado's in blokjes en voeg er het sap van een halve limoen aan toe zodat de kleur mooi helder blijft.
  4. Wanneer de quinoa klaar is schep je het over op een grote schaal. Spreid het uit zodat het af kan koelen van heet naar warm.
  5. Meng er dan de tomaatjes, olijven, sla, en avocado doorheen. Schep voorzichtig om. Laat even staan.
  6. Kruid de kikkererwten met de genoemde kruiden en de olijfolie en rooster ze in de airfryer in 10 minuten op 190 graden. Zet ze ook even apart.
  7. Meng alle ingrediënten tot een marinade voor de zalm. Smeer er de zalm goed mee in. In een airfryer geschikte vorm (om de saus te behouden) bak je de zalm in 12-15 minuten op 180 graden gaar en mooi gekleurd.
  8. Strooi de kikkererwten over de quinoa salade en meng een klein beetje.
  9. Druk zachtjes op de zalm zodat het in vlokken uit elkaar valt en verspreid dit over de salade. Druppel er de overgebleven saus ook overheen. 
  10. En de salade is klaar. Bestrooi eventueel met wat peterselie of andere verse kruiden en geniet!

 

Serveer de salade mooi op een schaal of verdeel het in porties voor de komende week.

 

Eet smakelijk!