Rijst met Knoflook en Bonen

Gepubliceerd op 10 maart 2023 om 06:30

Over dit recept...

 

Weer die saaie rijst...

Betrap jij jezelf ook weleens op die gedachte?

Nou, niets is minder waar, want rijst hoeft helemaal niet saai te zijn. Al is een kommetje simpele witte rijst op z'n tijd ook absoluut heerlijk. Maar rijst is ook een ingrediënt waar je heel creatief mee kunt zijn.

In de Kaapverdische keuken is het heel gewoon om vlees/vis, en peulvruchten door de rijst te doen. En dan ook echt mee te koken, dus niet pas achteraf in de wok samen te voegen.

Deze Rijst met Knoflook en Bonen is hier een voorbeeld van. Super smaakvol, fluffy, en zeker niet saai!

En zo maak je het...

 

Ingrediënten

Voor 4 personen

 • 350 gram basmatirijst 
 • 650 ml water
 • Olijfolie 
 • 1 kleine sjalot fijngesnipperd
 • 3 teentjes knoflook geperst
 • 1 bouillonblokje (kip)
 • 0.5 theelepel gemalen komijn
 • 1 mespuntje cayennepeper
 • 400 gram kidneybonen (of andere bonen naar wens)
 • 150 gram maiskorrels

 

Bereidingswijze

 

 1. In een pan doe je een scheutje olijfolie, zo dat het net de bodem van de pan dekt.
 2. Hierbij voeg je de geperste knoflook, de gesnipperde sjalot, en het bouillonblokje. Plet het bouillonblokje met een lepel.
 3. Op medium vuur verwarm je de olijfolie en bak je de toegevoegde ingrediënten kort tot de uit glazig ziet.
 4. Giet er de rijst bij en bak ook ongeveer een halve minuut mee. Je roostert de rijst zo een beetje en dit levert ook weer smaak op.
 5. Nu kun je ook het water erbij gieten en de komijn en cayennepeper erbij strooien. Roer goed om de kruiden te mengen met het water en de rijst.
 6. Ondertussen lek je ook de bonen en de mais uit en voeg je ze toe aan de rijst. Roer opnieuw om de bonen en maiskorrels goed door de rijst te verspreiden.
 7. Dan de deksel op de pan en op medium vuur het water aan de kook brengen.
 8. Zodra het water kookt zet je het vuur op z'n laagst en laat je de rijst nu rustig gaar koken. Het kan zijn dat het water opborrelt, je kunt het deksel van de pan dan wat schuin erop leggen zodat de stoom via een kleine opening kan ontsnappen.
 9. Blijf er wel bij om te voorkomen dat de rijst op de bodem aanbrand. Zodra de rijst al het water opgenomen heeft en er gaatjes aan de oppervlakte ontstaan is de rijst klaar. 
 10. Zet het vuur af en leg een vel absorberend keukenpapier over de pan, doe het deksel hier bovenop. Zo stoomt de rijst in de eigen warmte nog even verder en wordt het super fluffy. Laat het ongeveer 15 minuten zo staan.
 11. En de Rijst met Knoflook en Bonen is klaar! Schep het zo uit de pan op je bord, of schep het over naar een mooie schaal.

 

Ik serveerde er een stukje gegrilde zalm bij en wat rauwkost, maar een lekker gekruide kipfilet is ook heerlijk.

 

Eet smakelijk!