Homemade Roomkaas

Gepubliceerd op 16 augustus 2022 om 09:38

Over dit recept...

Het geheim van een scheutje azijn is…

Zelf roomkaas maken!
Tenminste, als je van magie houdt.

Inmiddels is dit het tweede recept dat ik mag maken met de azijnen van Tromp & Rueb. Deze zijn volgens eeuwenoude receptuur op ambachtelijke wijze gebrouwen en 100% puur. Zo ook de natuurazijn die ik gebruikt heb om de Homemade Roomkaas te maken. En wist je trouwens dat de ingrediënten door de azijn zo smaakvol zijn en dat je hierdoor minder zout hoeft te gebruiken?

In dit recept speelde de natuurazijn de hoofdrol. Want wanneer je azijn aan melk toevoegt zorgt het voor een spontane schifting. Het vocht scheidt zich van de room, het deel waarmee je de roomkaas maakt.

Maar tijd voor actie, want het maken van de roomkaas is niet alleen een leuke proef maar ook bijzonder lekker.

 

Ingrediënten

 • 1 liter melk
 • 5 eetlepels natuurazijn van Tromp & Rueb
 • 2 eetlepels zachte boter
 • Een mespuntje zout

Verder nodig:

 • Een blender
 • Een grote fijne zeef

 

Bereidingswijze

 1. In een grote pan breng je de melk op zacht vuur aan de kook. Zodra de melk kookt en begint op te borrelen zet je het vuur af. Neem ongeveer 50 ml van de melk af en zet apart voor later.
 2. Schenk de natuurazijn bij de melk en wacht ongeveer 2 minuten. De melk is gaan schiften en je ziet dat de room en het vocht van elkaar gescheiden zijn.
 3. Pak er een grote kom bij en hang er de zeef boven. Schenk dan de geschifte melk door de zeef en laat al het vocht uitlekken.
 4. De overgebleven room doe je vervolgens in de blender, met het snufje zout, de bewaarde melk en de boter. En mixen maar!
 5. De roomkaas is klaar wanneer het een gladde structuur heeft zonder klontjes.
 6. Schep de roomkaas over naar een afsluitbare pot en zet het minimaal 2 uur in de koelkast. De roomkaas zal nog opstijven tot een smeerbare structuur.

 

En dan?

 

Lekker genieten natuurlijk. Als beleg of het geheime ingrediënt in een hartige taart.

Reactie plaatsen

Reacties

Halima
2 jaar geleden

Hoi elisa
Hoe lang kun je dit nadien bewaren?

Hoi Halima, alle homemade zuivel is wat kwetsbaarder. Ik zou zeggen maken en direct of hoogstens de
2 jaar geleden

Hoi Halima, alle homemade zuivel is wat kwetsbaarder. Ik zou zeggen maken en direct of hoogstens de volgende dag opmaken 😉