Zachte Witte Bolletjes

Gepubliceerd op 23 februari 2022 om 07:00

Over dit recept...

Zooooo dol op vers en zelfgemaakt brood!
Ik maak dan ook bijna wekelijks wel iets.

Onlangs aten we homemade hamburgers, en heel even twijfelde ik. Ik had weinig tijd en overwoog broodjes te kopen.
Toen herinnerde ik me weer hoeveel lekkerder een juicy burger smaakt op verse en zelfgemaakte witte bollen. Dus ik ging aan de slag, en daar heb ik zeker geen spijt van gehad.

Want wat waren ze fluffy, met een kleine crunch van de sesamzaadjes bovenop. Het thuisfront heeft goed gesmuld.

Maak jij wel eens zelf brood?
Ik nodig je uit om dit recept te proberen. Wedden dat je daarna niets anders meer wilt!

Dit is het simpele recept...

 

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 280 ml warme melk
  • 100 gram gesmolten boter
  • 1 ei
  •  30 gram suiker
  • 32 gram verse gist
  • 10 gram zout
  • Sesamzaadjes

 

Bereidingswijze

  1. In een keukenmachine meng je alle ingrediënten voor het brooddeeg. Zorg ervoor dat de gist en het zout niet direct tegen elkaar aan komen. (zout de-activeert gist)
  2. Kneed het deeg in ongeveer 10 minuten tot een geheel. Het deeg zal een klein beetje plakkerig zijn maar wel heel flexibel.
  3. Vet een kom in met wat olie en leg de deeg bol erin. Dek af met plasticfolie en laat het op een warme plek in huis 1 uur rijzen.
  4. Wanneer het deeg gerezen is neem je het uit de kom en kneed je de lucht eruit. 
  5. Verdeel het deeg in ongeveer 8-10 gelijke bolletjes. Afhankelijk van de grootte die je wenst.
  6. Bekleed in de tussentijd een grote ovenschaal met bakpapier.
  7. In de grote ovenschaal leg je de bolletjes met ongeveer 4 cm afstand van elkaar zodat ze ruimte hebben om verder te rijzen.
  8. Dek de schaal af met een theedoek en laat de bolletjes nog eens 30 minuten rijzen.
  9. Verwarm nu ook de oven vast voor op 180 graden onder warmte.
  10. Wanneer de tweede rijs klaar is bestrijk je de bolletjes met het losgeklopte ei. Hier gaan ze mooi van glimmen.
  11. Bestrooi ze met was sesamzaadjes.
  12. Zet de ovenschaal in de oven en bak de broodjes af in ongeveer 25-30 minuten of tot ze mooi goudbruin zijn.

 

Laat ze vervolgens afkoelen op een rooster en....

 

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.