Slim boodschappen doen

Gepubliceerd op 17 juli 2019 om 08:00

 

 

 

Naast koken heb ik nog een hobby, en dat is plannen!

Ok dat is wat overdreven maar laten we zeggen dat ik graag dingen plan. Ik sta alom bekend om mijn lijstjes, en lijstjes van lijstjes.
Dat doe ik ook graag wanneer het om eten gaat.

Ik vind het heerlijk om op zondagochtend onder het genot van een kopje koffie mijn weekmenu samen te stellen. Dit is voor mij een rustmoment waarin ik bewust nadenk over welke boodschappen ik voor die week doe.

Vroeger deed ik dit totaal niet en vond ik het een benauwend idee om al voor de hele week vast te leggen wat er op tafel kwam. Maar sinds ik bewuster eet vind ik het juist een prettig idee. Bovendien bespaar je er een hele hoop onnodige aankopen mee en heb je beter zicht op wat je binnenkrijgt aan voedingstoffen.   

Omdat ik vroeger per dag boodschappen deed kwam ik vaak thuis met producten die ik helemaal niet nodig had maar wel in de aanbieding waren. Met als gevolg dat ik aan het eind van de week een hoop euro’s lichter was en ook nog eens producten overhad die over datum waren geraakt. Niet bepaald een win-win situatie dus…

Nu kies ik er bewust voor om in 1 keer mijn boodschappen online te bestellen aan de hand van mijn weekmenu. Ik ga hierbij uit van 5 dagen. Waarom?  Omdat we 1 keer per week gezellig bij mijn moeder eten, en omdat we in het weekend altijd 1 dag kiezen waarop we ons even laten gaan en buiten de deur iets eten. De zogenoemde makkelijke dag.

Ik probeer elke week een balans te vinden tussen vis, vlees, vega en groen. Ik ga uit van twee keer vlees/kip, twee keer vis, en 1 keer iets anders dan beide (vaak peulvruchten). In elk geval zit er bij elke maaltijd groen inbegrepen. De ene keer in de vorm van een salade en de andere keer een groentesoort.  Daarnaast kijk ik ook altijd naar de kwaliteit van de producten. Groente en fruit die op dat moment in seizoen zijn smaken vaak veel lekkerder. Ook de bijgerechten kies ik zorgvuldig. Dus altijd volkoren pasta, zoete aardappel in plaats van de gewone piepers, zilvervlies rijst, en quinoa. 

Wat betreft vlees en vis kies ik ook altijd voor opties die verantwoord en vrij van onnodig toegevoegde middelen geproduceerd zijn. Verder koop ik veel hele producten. Dat wil zeggen zo min mogelijk voorgesneden of voorverpakt. En waar ik voor biologische productie kan gaan doe ik dat ook. Ik ben van mening dat je niet totaal ‘clean’ kunt eten, maar dat je dit wel zoveel mogelijk moet nastreven. 

Dat bewust eten beter is voor je lichaam kunnen we niet ontkennen. Zoals ik in een eerder bericht schreef betekent eten voor mij niet alleen het vullen van mijn buik, maar ook stilstaan bij wat welk product doet voor je lichaam en hoe je zoveel mogelijk goede stoffen en energie uit je voeding kunt halen. Het vergt allemaal net iets meer tijd en aandacht, maar het loont zich absoluut. Ik voel me fitter en merk dit ook aan mijn lichaam.