Vanille Cake met Amandel en Karamel

Gepubliceerd op 14 april 2021 om 10:42

Over dit recept...

Wat waarderen we thuis een simpele cake voor bij de koffie/thee.
Ik maak een simpele cake dan soms net wat bijzonderder door er een topping aan toe te voegen. Met een vanille cake als basis kun je alle kanten op.

Bijvoorbeeld deze cake. Hier heb ik een amandel karamel topping overheen gegoten. Door de cake dan weer even terug in de oven te zetten trekt de karamel lekker in de cake en rooster je de amandelen. Het resultaat is een heerlijke luchtige cake met een geweldig lekkere laag bovenop.
 

Wat je nodig hebt voor deze cake?

 

Ingrediënten

Voor de cake 

  • 230 gram boter op kamertemperatuur
  • 250 gram suiker
  • 4 hele eieren
  • 1 eidooier
  • 250 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel vanille extract


Voor de amandel karamel topping

  • 150 gram suiker
  • 80 gram boter
  • 3 eetlepels water
  • 250 ml slagroom
  • 200 gram amandel schaafsel
  • Snufje zout

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden onder warmte
  2. In een mixer klop je de boter en de suiker luchtig. Voeg de vanille extract toe.
  3. Voeg dan de eieren en de eidooier toe en mix door.
  4. Schep nu in delen de bloem met de bakpoeder erbij en meng tot je een glad beslag hebt.
  5. Neem een bakvorm van 24 cm en vet deze in.
  6. Schep het beslag over naar de bakvorm en zet in de oven. Bak de cake in ongeveer 50-60 minuten gaar. Test altijd met een satéprikker of de cake ook van binnen gaar is. Als de prikker nattig terugkomt dan iets langer in de oven laten staan.
  7. Als de cake klaar is draai je het om op een groot bord (groter dan de cake) en laat je de cake wat afkoelen. Laat de oven aan staan, maar zet nu op 200 graden boven en onder warmte.
  8. Nu kun je starten met de topping.
  9. In een steelpannetje doe je de suiker en het water. Breng dit op zacht vuur aan de kook tot dat het gaat bubbelen en de gesmolten suiker goudbruin kleurt.
  10. Voeg nu de boter en het snufje zout toe en roer tot de boter helemaal gesmolten is. 
  11. Dan voeg je ook de slagroom toe. Doe dit in kleine beetjes en al roerend want de suiker zal wat opborrelen. Blijf roeren tot je een mooie karamel hebt.
  12. Als laatste doe je er het amandel schaafsel bij en roer je dit helemaal door de karamel heen.
  13. Pak nu je cake er weer bij en prik er wat gaatjes in met een satéprikker. Het is belangrijk dat het bord onder je cake veel groter is want we gaan de karamel nu over de cake gieten. De brede randen van het bord houden de karamel binnen. Verspreid het amandel schaafsel voorzichtig over het hele oppervlak van de cake.
  14. Nu komt het bijzondere...de cake gaat weer met topping even terug de oven in. Laat de cake ongeveer 10 minuten staan of tot het amandel schaafsel mooi goudbruin gekleurd is.
  15. Haal de cake dan weer uit de oven en schep heel voorzichtig de karamel van de randen van het bord weer terug op de cake. Maak dan de randen van het bord mooi schoon en klaar!

 

Laat de cake goed afkoelen en serveer bij een heerlijk kopje thee of koffie.

 

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.