Yoghurt Cheesecake met Guave Jam

Gepubliceerd op 31 augustus 2020 om 06:00

Over dit recept...

Dit recept is extra bijzonder, extra lekker, en ook nog eens extra makkelijk!
Bijzonder omdat de yoghurt in het recept homemade is. Nu ik het maken ervan eenmaal onder de knie heb staat er standaard wat koel.

Maar dit recept is ook heel bijzonder omdat ik het gemaakt heb met een knipoog naar mijn roots. De 'doce de goiaba', oftewel guave jam die over de cheesecake gaat is een typische Kaapverdische lekkernij. En zelfs gemaakt door mijn tante in Kaapverdië.
Dat geeft toch wel een speciaal gevoel en maakt het nóg lekkerder.

Makkelijk is deze cheesecake omdat het een no bake variant is. Het hoeft alleen een paar uur op te stijven in de koelkast.
Dit komt door de gelatine die erin gaat. Mocht je dit liever niet gebruiken kun je dit natuurlijk vervangen door bijvoorbeeld agar agar, of zelfs klopfix.

Genoeg geklets, op naar het recept!
Dit heb je nodig...

 

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 1 rol Maria koekjes
  • 100 ml vloeibare boter
  • 1 zakje vanille suiker
  • Een snufje zout

 

Voor de vulling

  • 200 ml yoghurt (zelfgemaakt)
  • 300 gram roomkaas
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 12 gram gelatinepoeder
  • 5 eetlepels heet water

 

Voor de topping

  • 160 gram guave jam (of andere jam naar wens)
  • 120 ml water

 

Bereiding 

  1. In een keukenmachine doe je de koekjes en bijhorende ingrediënten. Maal de koekjes fijn tot de koekkruimels aan elkaar plakken. Voeg eventueel wat boter toe als je een stevigere bodem wilt.
  2. In een springvorm van ongeveer 20-24 cm strooi je de koekkruimels en druk je ze met de onderkant van een glas stevig tegen de bodem.
  3. Zet de vorm in de koelkast zolang je met de vulling bezig bent.
  4. In dezelfde keukenmachine voeg je alle ingrediënten voor de vulling toe behalve de gelatine en het water. Meng tot een gladde vloeistof.
  5. In een kommetje doe je de gelatine en voeg je het hete water eraan toe. Roer tot de gelatine helemaal gesmolten is. Je krijgt dan een soort dikke siroop.
  6. Voeg de gelatine nu aan de vulling toe en meng op lage stand nogmaals.
  7. Giet de vulling over de koekjesbodem en dek af. Zet het terug in de koelkast en laat minimaal 3 uur opstijven.
  8. Tussentijds maak je de topping. In een steelpan doe je de jam en het water. Breng dit op zacht vuur, en al roerend aan de kook.
  9. Laat het dan even pruttelen tot de jam iets indikt maar toch vloeibaar genoeg blijft.
  10. Laat de jam dan helemaal afkoelen tot de cheesecake ook klaar is.
  11. Wanneer de cheesecake klaar is snij je met een scherp mesje voorzichtig de randjes los voor je de springvorm losmaakt.
  12. Zet de bodem op een bord naar wens en verspreid er de jam overheen. Ik vind het zelf mooi als het een beetje over de randjes naar beneden loopt.
  13. Ik heb de bovenkant gedecoreerd met wat overgebleven koekkruimels, maar je kunt dit natuurlijk ook gewoon zo laten of anders versieren.

 

En dan is het grote moment aangebroken....
De cheesecake is klaar om geserveerd te worden. Neem een lekker groot stuk en geniet ervan.

 

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.