Pittige Çilbir

Gepubliceerd op 17 april 2023 om 06:30

Over dit recept...

Waar was ik al deze tijd?

Want ik heb pas zeer recent kennis gemaakt met deze heerlijkheid.
Hoe kan het dat ik deze Turkse Çilbir niet eerder gegeten heb?

Uiteindelijk doet het er niet toe, maar ben ik blij dat ik het nu wél ken. Want wauw, wat is dit lekker zeg. De frisse gekruide yoghurt, de runny eggs, met pittige chili boter eroverheen.

Je kunt het natuurlijk naar wens aanpassen. Meer of minder kruiden, pittigheid, enzovoort.
Dit is in elk geval de combi van ingrediënten zoals ik het graag lust

Dit heb je nodig...

 

Ingrediënten

  • 225 gram Griekse/Turkse yoghurt

  • Een paar takjes verse dille
  • 8-10 muntblaadjes
  • 1 kleine teen geperste knoflook
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel azijn
  • 50 gram roomboter
  • 1 theelepel chili flakes
  • 0.5 theelepel gerookte paprikapoeder
  • Een snufje zout
  • Evt, fijngesneden peterselie of bieslook.

 

Bereidingswijze

  1. Snijd de dille en de munt fijn.

  2. In een kommetje doe je de yoghurt en meng je er de fijngesneden verse kruiden, de knoflook, en een snufje zout doorheen. Zet even apart.
  3. We gaan de eieren pocheren. Breng een kleine pan met water en een eetlepel azijn aan de kook. Wanneer het water kookt breek je 1 ei per keer in een klein bakje. Met een lepel roer je heel snel door het gekookte water zodat er een soort draaikolkje ontstaat. Laat het ei in het midden hiervan vallen. Het eitje zal met de kolk meedraaien en het eiwit zal stollen.
  4. Laat het eitje ongeveer een minuut in het hete water en schep dan voorzichtig met een schuimspaan uit het water op een bordje. Doe dit ook met het tweede ei.
  5. In een steelpannetje smelt je de boter en voeg je er de chili flakes, een snufje zout, en de paprikapoeder aan toe. Haal dan van het vuur.
  6. Op een mooi bord verspreid je de gekruide yoghurt. Leg dan ongeveer in het midden de gepocheerde eitjes voorzichtig neer.
  7. Druppel de gesmolten chili boter over de eieren en de yoghurt, zoveel als je wilt.
  8. Als laatste strooi je er nog wat fijngesneden peterselie of bieslook overheen.

 

Serveer bijvoorbeeld met een paar sneetjes geroosterd zuurdesembrood en dippen maar...

 

Eet smakelijk!