Rijkgevulde Feijoada (Bonenstoof)

Gepubliceerd op 15 juni 2022 om 06:30

Over dit recept...

Hoe vaak eet jij peulvruchten?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik ze best vaker mag eten. Ze zitten boordevol goede voedingsstoffen en geven je een lang verzadigd gevoel.

In de Portugese en Kaapverdische keuken worden bonen heel veel gebruikt. Daar is dit recept ook op geïnspireerd. Want zoals met veel gerechten is er niet niet één enkele wijze om ze klaar te maken. Een ieder geeft er een eigen draai aan.

Ik houd bijvoorbeeld van een rijkgevulde versie, dus deel ik mijn recept graag met je. 
Voor dit recept heb je echt rauwe bonen nodig. Dit betekent dat de bereidingstijd wat langer duurt, maar dat is het absoluut waard.

Op naar het recept...

 

Ingrediënten

Voor ongeveer 6 personen

  • 360 gram kievitsbonen

  • 1.5 liter water
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 grote gesnipperde ui
  • 4 teentjes geperste knoflook
  • 2 eetlepels fijngesneden paprika
  • 1 eetlepel fijngesneden peterselie

 

Overige ingrediënten:

  • 4 kipdijfilets in kleine blokjes
  • 200 gram plakjes chorizo
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • Een snufje cayennepeper
  • 1 eetlepel azijn
  • 3 eetlepels olijfolie

 

Handig om te hebben:

  • Een grote pan


Bereidingswijze

  1. De avond van te voren doe je de kievitsbonen in een grote kom met water en laat je ze de hele nacht weken. De bonen zullen water opzuigen en twee keer zo groot worden. Dit proces scheelt straks enorm in de kooktijd. Als je een snelkookpan hebt kun je deze stap overslaan.

  2. Giet het water van de bonen af en giet ze in de grote pan. Voeg hier de 1.5 liter water aan toe en de laurierblaadjes. Voeg ook een theelepel zout aan het water toe.
  3. Kook de bonen in de pan met deksel in ongeveer 45 minuten op medium vuur gaar, maar niet te zacht. (snelkookpan kooktijd ongeveer 15 minuten)
  4. In de tussentijd meng je de kipdijfilet met de chorizo en de bijhorende kruiden, laat even staan.
  5. Snipper en snijd ook de ui, de paprika, de knoflook, en de peterselie.
  6. In een hapjespan voeg je een scheutje olijfolie toe en bak de kip en de chorizo gaar en mooi van kleur.
  7. Voeg de ui, de knoflook, en de paprika toe en bak kort mee.
  8. Intussen zijn de bonen gaar. Schep 2 eetlepels van de bonen over naar de hapjespan en prak ze. Meng dan met de rest.
  9. Voeg de kip en chorizo met groenten toe aan de pan met de bonen en meng alles. Laat dan op zacht vuur nog een minuut of 10 pruttelen. 
  10. Vergeet niet de proeven of de smaak naar wens is. Misschien heeft het iets meer zout nodig, of kan het wat meer pit gebruiken.
  11. Zet het vuur af en meng er nu ook de gesneden peterselie doorheen.
  12. Laat de feijoada dan ongeveer 15 minuten rusten.
  13. Ik serveer het graag met een simpel gekookte basmati rijst.

 

Schep de feijoada op en doe er wat lepels rijst bij.

 

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.