Romige Aardappel Gratin

Gepubliceerd op 22 januari 2021 om 07:00

Over dit recept...

Sommige gerechten zijn zo lekker dat ik echt hap voor hap geniet. Vooral bij deze heerlijke aardappel gratin heb ik dat. Het is zo romig en zacht van smaak dat het bijna als fluweel op je tong is.

Je kunt voor dit recept voorgekookte aardappelschijfjes gebruiken, maar het lekkerst is als je verse aardappelen gebruikt. Wat de smaak helemaal afmaakt is een snufje nootmuskaat. Er is geen bijzondere serveertip. Je kunt het eten bij wat jij lekker vindt.

Heb je al trek?...Dit heb je ervoor nodig...

 

Ingrediënten

  • 1,5 kilo vastkokende aardappelen (medium tot groot)
  • 500 ml kookroom
  • 200 gram crème fraîche 
  • 200 gram geraspte jonge kaas
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1/2 theelepel gemalen nootmuskaat
  • Een paar takjes fijngesneden bieslook ter decoratie

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht stand.
  2. Schil de aardappelen en snij ze in schijfjes van maximaal 5mm dik. Of gebruik voorgekookte aardappelschijfjes uit de supermarkt.
  3. In een kom meng je de kookroom met de crème fraîche. Doe dit met een garde tot er geen klontjes meer zijn.
  4. Voeg hier het zout, de knoflookpoeder, en de nootmuskaat aan toe en meng opnieuw.
  5. In een ovenschaal leg je een bodem van aardappelschijfjes en strooi er een beetje van de geraspte kaas overheen. Leg hier weer een laagje aardappelschijfjes op en zo voort. Herhaal dit tot de ovenschaal vol is. Hou nog wel kaas over voor de bovenkant later.
  6. Giet de room voorzichtig over de aardappelen. Spreid het goed zodat overal wat room terecht komt.
  7. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet in de oven. Kook de aardappels in ongeveer 35 minuten gaar. Controleer af en toe met een prikker of de aardappels gaar zijn. Als je er makkelijk doorheen prikt is het zover, anders nog even terug de oven in.
  8. Als ze aardappelen gaar zijn haal je de ovenschaal uit de oven en verwijder de folie. Strooi er de overgebleven kaas royaal overheen en zet terug in de oven.
  9. Wacht tot de kaas gesmolten is en mooi goud kleurt.
  10. De aardappel gratin is klaar en kan uit de oven.
  11. Bestrooi met de bieslook en laat een minuut of 10 rusten zodat de gratin een beetje opstijft.

 

Aan tafel! Je romige aardappel gratin is klaar om lekker op te eten.

 

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.