Bakkeljauw met Aardappel en Kikkererwten

Gepubliceerd op 9 juli 2019 om 17:00

Over dit recept...

Regelmatig grijp ik terug naar oude vertrouwde recepten. Deze Bakkeljauw met Aardappel en Kikkererwten schotel is daar een van. Zoals velen uit de Kaapverdiaanse cultuur ben ik opgegroeid met dit gerecht. Uiteindelijk heb ik er wel een beetje een eigen draai aan gegeven maar dat is niet erg. Gewoon een beetje nieuw bovenop de vertrouwde basis.

Dit is een heel simpel gerecht en je hebt het zo op tafel als je de voorbereiding gedaan hebt.

 

Ingrediënten

 • 1 blik kikkererwten van 800 gram
 • 1 kilo vastkokende aardappelen (gekookt in schil)
 • 1 pak gezouten bakkeljauw (ik gebruik merk Lufo)
 • Zwarte olijven
 • 1 ui in halve ringen gesneden
 • 4 teentjes knoflook
 • 1 tsp paprikapoeder
 • Snufje cayennepeper
 • Flinke scheut olijfolie
 • Bosje peterselie


Bereidingswijze

 1. Week de bakkeljauw een dag van te voren. Doe de vis in een diepe pan en doe er water bij tot de vis helemaal onder staat. Ververs het water zo’n 3 keer. Je kunt steeds even proeven hoe zout het nog is.
 2. Op het moment van bereiding doe je een flinke scheut olijfolie in een pan en voegt hierbij de geperste teentjes knoflook en de uit in halve ringen. Fruit dit samen en voeg dan de bakkeljauw toe. Stel de smaak eventueel nog wat bij met wat zout als dit nodig is.
 3. Voeg de paprikapoeder en het snufje peper toe en dek de pan af zodat de bakkeljauw in ongeveer 10 minuten gaar kan sudderen. De bakkeljauw is nu zacht en makkelijk te pluizen met een spatel.
 4. Kook van te voren ook de aardappelen beetgaar in de schil, laat ze afkoelen en schil ze dan. Vervolgens snijd je ze in schijven. Je kunt natuurlijk ook voorgekookte aardappelschijven nemen uit de supermarkt als je minder tijd hebt. Alleen mijn ervaring is dat zelf gekookt toch smaakvoller is.
 5. Neem nu een grote kom en meng hierin de gepluisde bakkeljauw en de kikkererwten.
 6. Snijd de peterselie fijn en voeg dit ook toe, meng alles weer goed.
 7. Als laatste voeg je de aardappelschijfjes toe. Schep alles nu voorzichtig om zodat de aardappelschijfjes heel blijven.
 8. Als alles goed gemengd is plaats je alles goed verdeeld in een ovenschaal. Decoreer de schaal met wat zwarte olijven hier en daar.
 9. Zet nu de ovenschaal in een op 180°C voorverwarmde oven onder de grill stand. Wanneer het mooi en goudbruid is neem je de ovenschaal weer uit de oven.
 10. Maak het geheel af met nog wat peterselie en je Bakkeljauw met Aardappel en Kikkererwten is klaar om geserveerd te worden.


Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.