Over dit recept...
Een gerecht waar ik altijd uitgebreid van kan eten is nasi speciaal met kipsaté en een spiegelei. Wat een lekkernij!
Voor deze nasi en de kipsaté mengen we zelf de kruiden. Omdat dit super makkelijk is, en uiteindelijk veel lekkerder. Daarbij kun je natuurlijk ook gelijk een dubbele portie maken voor een volgende keer. Je kunt alle benodigde kruiden gewoon in de supermarkt vinden.
Wat ook heel makkelijk en snel is, is de kant en klare Satésaus van Remia. Even in de magnetron, en het is gereed voor gebruik. De satésaus is er in een normale variant en in ‘hot’ voor de echte liefhebbers van pittig.
Tip: gebruik maatschepjes voor het afmeten van de kruiden.
Op naar het recept!
Ingrediënten
Voor 6 personen
Voor de nasi
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel gemalen laos
- ½ theelepel gemberpoeder
- ½ theelepel paprikapoeder
- ½ theelepel gemalen korianderzaad
- ½ theelepel gemalen citroengras
- ½ theelepel kurkuma poeder
- ½ theelepel gemalen komijnzaad
- ¼ theelepel kaneel
- 2 theelepels zeezout
- 450 gram rijst met een droge korrel
- 2 stengels bosui in fijne ringetjes gesneden
- 6 eieren
- Kroepoek
Voor de saté en marinade
- 900 gram kipfilet
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 1 theelepel gemalen korianderzaad
- 1 theelepel geraspte verse gember
- 1 theelepel gemalen laos
- ½ theelepel gemalen komijnzaad
- 1 theelepel bruine suiker
- 1 theelepel sambal
- 4 eetlepels ketjap manis
- 1 theelepel zout
- Sap van een halve limoen
- 12 satéstokjes
- Gebakken en gedroogde uitjes (optioneel)
Voor de satésaus
- Remia kant en klare Satésaus
- Eventueel een scheutje heet water om het vloeibaarder te maken
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200°C grillstand.
- Meng alle kruiden voor de nasi, en meng alle ingrediënten voor de saté marinade.
- Snij de kipfilet in blokjes en voeg toe aan de marinade. Laat ongeveer 30 minuten rusten.
- Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking en laat even staan zodat al het vocht opgenomen wordt en je straks een droge korrel hebt.
- Rijg de kipsaté en leg deze naast elkaar in een grote ovenschaal zodat ze voldoende ruimte hebben om te grillen. Druppel wat van de overgebleven marinade over elke spies. Bak de saté in ongeveer 40 minuten rondom goudbruin (draai ze af en toe om).
- Neem een wokpan en voeg hier een scheutje olijfolie aan toe. Voeg wat flinke scheppen van de gekookte rijst toe en een deel van de eerder gemaakte nasikruiden. Meng dit goed. Dan weer een paar scheppen van de rijst (tot het op is) en wederom wat van de kruiden. Proef tussendoor steeds even of de smaak in balans is.
- Voeg er als laatste de bosui in fijne ringetjes aan toe en laat de nasi ook even afgedekt rusten.
- Bak intussen de spiegeleieren met een snufje zout.
- Verwarm de Remia Satésaus. Is de saus nog iets te dik? Voeg dan steeds al roerend een eetlepel heet water toe totdat je de gewenste dikte bereikt hebt.
- Alle onderdelen voor deze heerlijke nasi speciaal zijn nu klaar. Schep de nasi op en leg er wat saté spiesjes bovenop. Schep er de satésaus overheen, hoeft niet te zuinig. Zelf heb ik nog wat gebakken gedroogde uitjes en bosui er overheen gestrooid, dat is natuurlijk optioneel.
- Voeg er een spiegeleitje aan toe en wat kroepoek.
En nu lekker aan tafel om te genieten van deze heerlijke maaltijd.
Eet smakelijk!