Asperge Courgette Soep met Spicy Drizzle

Gepubliceerd op 12 april 2023 om 06:30

Over dit recept...

 

Jaaaa!

Het is weer zover, het witte goud is weer beschikbaar.
A.k.a. de witte asperge.

Ik lust dit knapperige groente stengeltje werkelijk op alle manieren mogelijk. Dit jaar besloot ik er een soepje van te maken. En niet zomaar één, want het is er één met alleen maar neutraal gekleurde ingrediënten. Hierdoor behoud je de fluweelzachte crème kleur en vallen de toppings met hun felle kleuren nog meer op. En dan de pittige chili drizzle eroverheen...hemels!

Dit is wat je noemt, een echt geniet soepje...

De ingrediënten vind je hieronder.

 

Ingrediënten

Voor 6 personen

  • 15 asperges
  • 2 courgettes
  • 2 uien
  • 3 aardappelen
  • Een eetlepel azijn
  • 1,5 theelepel zout
  • 0,5 theelepel gemalen komijn
  • 1,5 liter (gekookt) water
  • Scheutje olijfolie

 

Voor de toppings:

  • 1 theelepel chili flakes
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 50 gram roomboter (ongezouten)
  • Snufje zout
  • Fijngesneden peterselie
  • Geroosterde gekruide zaden topping


Bereidingswijze

 

  1. Was de asperges en snijd ongeveer 2 cm van de onderkant af. Met een dunschiller schil je de buitenkant van de asperges. De schil is nogal pezig en niet lekker om op te eten. Snijd ze dan in grove stukken en houd eventueel wat topjes apart ter decoratie straks.
  2. Was en snijd ook de andere groenten en de aardappel grof.
  3. In een grote pan voeg je een scheutje olijfolie toe en roerbak je de ui een minuut of drie.
  4. Voeg dan de andere groenten toe, het zout, de azijn, en de komijn. Roerbak samen nog eens een minuut of twee.
  5. In de tussentijd breng je in een waterkoker het water aan de kook. Zodra het water zover is voeg je het toe aan de groenten in de pan.
  6. Met het deksel op de pan kook je de groenten op zacht vuur gaar en zacht.
  7. Maal alles fijn met een staafmixer tot een fluweelzachte structuur. 
  8. Proef of de soep zo naar wens is en stel de smaak eventueel wat bij met wat zout en kruiden.
  9. In een steelpannetje smelt je de boter. Doe er dan ook de chili flakes, de paprikapoeder, en het snufje zout bij en roer tot een sausje. Zet even apart.
  10. Bak de aspergetopjes beetgaar in een beetje boter.
  11. Dan kun je de soep opdienen. Schep op in mooie kommetjes. Leg de aspergetopjes in de soep, bestrooi met de geroosterde en gekruide zaden, en de peterselie. Als laatste druppel je er de pittige botersaus overheen, en klaar.

 

Het is echt een plaatje voor het oog, en zeker weten zullen je gasten genieten van dit wit gouden kommetje genot.

 

Eet smakelijk!