Nasi Goreng met een Twist

Gepubliceerd op 13 september 2019 om 08:00

Over dit recept...

Een gerecht waar ik altijd uitgebreid los op kan gaan is Nasi Goreng met saté. Wat een lekkernij!
Omdat ik niet graag pakjes en zakjes gebruik wanneer dit niet nodig is heb ik deze Nasi gemaakt maar zelf de kruidenmixen samengesteld.

Maar dat is niet alles, ik heb er nog een bijzonderheid aan toegevoegd. Deze Nasi is namelijk niet traditioneel gemaakt met rijst, maar met een quinoa & bulgur mix.
Het resultaat? Eigenlijk super lekker en wat smaak betreft weinig verschil met de rijst variant. Alleen de structuur verschilt wat. Maar je kunt goed merken dat de authenticiteit van de smaak in de kruiden zit.

Het zelf samenstellen van de kruiden geeft net iets meer werk maar die extra moeite beloont zichzelf later weer. Daarbij heb je met deze hoeveelheden ook voldoende voor een volgende keer. Je kunt alle benodigde kruiden makkelijk in de supermarkt kopen.

Op naar het recept!

 

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voor de nasi

  • 1 tsp knoflookpoeder
  • 1 tsp gemalen laos
  • ½ tsp gemberpoeder
  • ½ tsp paprikapoeder
  • ½ tsp gemalen korianderzaad
  • ½ tsp gemalen citroengras
  • ½ tsp kurkuma poeder
  • ½ tsp gemalen komijnzaad
  • ¼ kaneel
  • 2 tsp zeezout
  • 200 gram hamreepjes
  • 300 gram quinoa & bulgur mix (of gewoon rijst met een losse korrel als je dit liever hebt)
  • 2 stengels bosui in fijne ringetjes gesneden
  • 4 eieren
  • Kroepoek

 

Voor de saté en marinade

  • 500 gram kipfilet
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 1 tsp korianderzaad gemalen
  • 1 tsp geraspte verse gember
  • 1 tsp laos gemalen
  • 1/2 tsp komijnzaad gemalen
  • 1 tsp bruine suiker
  • 1 tsp sambal
  • 4 tbsp ketjap manis
  • 1 tsp zout
  • Sap van een halve limoen
  • Satéstokjes
  • Gebakken en gedroogde uitjes (optioneel) 

 

Voor de satésaus

  • 4 tbsp pindakaas met stukjes
  • 3 tbsp kokosmelk
  • 100 ml warm water
  • 1 tbsp olijfolie
  • 3 tbsp ketjap manis
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 tbsp sambal
  • ½ tsp komijnzaad gemalen
  • snufje zout


Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200°C grill stand

  1. Meng alle kruiden voor de nasi
  2. Meng alle ingrediënten voor de saté marinade
  3. Snij de kipfilet in blokjes en voeg toe aan de marinade. Laat ongeveer 30 minuten rusten.
  4. Kook de quinoa & bulgur mix volgens de instructies op de verpakking en laat even staan zodat al het vocht opgenomen wordt en je straks een losse korrel hebt.
  5. Rijg de kipsaté en leg deze naast elkaar in een grote ovenschaal zodat ze voldoende ruimte hebben om te grillen. Druppel wat van de overgebleven marinade over elke spies. Bak de saté in ongeveer 40 minuten rondom goudbruin (draai ze af en toe om).
  6. In een steelpannetje voeg je de pindakaas, de kokosmelk, de olijfolie, en de ketjap samen en zet dit op een laag vlammetje. Zodra de pan warm wordt start je met roeren zodat de pindakaas op kan lossen.
  7. Wanneer de saus egaal is doe je er de geperste teen knoflook bij, de sambal en voeg je ook de komijn toe.  Roer alles opnieuw goed door.
  8. Waarschijnlijk is de saus nu nog vrij dik, daarom heb je warm water nodig. Voeg beetje bij beetje en al roerend het water toe totdat je de gewenste dikte bereikt hebt. Laat de saus afgedekt rusten.
  9. Neem een hapjespan en voeg hier een scheutje olijfolie aan toe. Bak de hamreepjes een beetje knapperig en voeg wat flinke scheppen van de gekookte quinoa & bulgur mix toe. Voeg ook een deel van de eerder gemaakte nasikruiden toe. Meng dit goed. Dan weer een paar scheppen van de quinoa & bulgur (tot het op is) en wederom wat van de kruiden. Proef tussendoor steeds even of de smaak in balans is.
  10. Voeg er als laatste de bosui in fijne ringetjes aan toe en laat de nasi ook even afgedekt rusten.
  11. Bak intussen de spiegeleieren met een snufje zout.
  12. Alle onderdelen voor deze heerlijke Nasi Goreng zijn nu klaar. Schep de nasi op en leg er wat saté spiesjes bovenop. Schep er de satésaus overheen, hoeft niet te zuinig. Zelf heb ik nog wat gebakken gedroogde uitjes en bosui er overheen gestrooid, dat is natuurlijk optioneel.
  13. Voeg er een spiegeleitje aan toe en wat kroepoek.

 

De Nasi Goreng is nu eindelijk klaar om lekker opgegeten te worden.

Geniet van deze heerlijke en helemaal zelfgemaakte maaltijd!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.